ZEIST - Als iedereen in de wereld net zoveel zou consumeren als de gemiddelde Nederlander in 2008, zou er drieënhalve aarde nodig zijn om dit mogelijk te maken.

Dat blijkt uit het tweejaarlijks verschijnende Living Planet Report dat het Wereld Natuur Fonds (WNF) dinsdag heeft gepubliceerd (volledig rapport in pdf).

Nederland staat op de negende plaats van landen die de aarde het meest uitleven. In het rapport van twee jaar geleden (dat ging over 2007) stond Nederland nog op plek 11.

De overconsumptie van Nederlanders wordt uitgedrukt in de zogenoemde ecologische voetafdruk.

Grond

Dat getal geeft weer hoeveel grond een bepaalde bevolkingsgroep nodig heeft om zijn consumptiepatroon te kunnen volhouden en zijn geproduceerde afval te verwerken. De drie landen die het zwaarst beslag legden op de aarde waren Qatar, Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten.

De ecologische voetafdruk van Nederland was in 2008 6,34 mondiale hectare. Dat betekent dat Nederlanders ruim zes keer zoveel grond nodig hebben als in het land aanwezig is. Nederland is dan ook sterk afhankelijk van import uit andere landen.

Zo wordt de grond van arme landen uitgeput. Juist daar is het aantal dieren en planten de afgelopen 40 jaar fiks afgenomen, zo blijkt uit het rapport. De soortenrijkdom op de aarde daalde van 1970 tot en met 2008 met bijna 30 procent. In de tropen was dat percentage zelfs 61.

CO2

Nederlanders stoten vooral veel CO2 uit omdat ze erg veel energie verbruiken, aldus Natasja Oerlemans (WNF). Zij is deskundige op het terrein van de ecologische voetafdruk. Nederlanders reizen relatief veel met de auto en het vliegtuig en ook huizen zijn lang niet altijd goed geïsoleerd.

Ook eten Nederlanders veel vlees en zuivel, waar veel landbouwgrond voor nodig is. ''Voor de productie van vlees en zuivel is veel meer grond nodig dan voor de productie van graan.''

Het WNF gebruikte voor het rapport gegevens van de Zoological Society of London en het Global Footprint Network. Die laatste organisatie gebruikte vooral gegevens van de Verenigde Naties, aldus Oerlemans.