ARNHEM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag in hoger beroep opnieuw werkstraffen van 100 en 50 uur geëist tegen de twee helikopterpiloten die in december 2007 met een Apache in een hoogspanningsleiding crashten.

Circa 50.000 huishoudens in de Bommelerwaard zaten toen 2 dagen zonder stroom, met 34 miljoen euro schade tot gevolg.

Volgens het OM hebben de piloten niet goed genoeg op de kaart gekeken voordat ze in het donker gingen laagvliegen over de Waal.

Eerder veroordeelde de rechtbank in Arnhem de piloten tot diezelfde werkstraffen, die het OM toen ook al eiste. De piloten gingen in hoger beroep, omdat zij vinden dat ze geen schuld hebben aan de crash.

Onverlicht

Dat ze in het donker de onverlichte mast niet goed konden zien kan de aanklager zich nog voorstellen, maar ze hadden makkelijk kunnen weten dat de leiding daar liep als ze zich beter hadden voorbereid. Volgens de piloten gaf een optelsom van omstandigheden als opleiding, procedures, systemen en 'haastcultuur' de doorslag.

De strafeis van 100 uur was voor de nu 44-jarige meest ervaren piloot uit Bavel, die zijn jongere en toen nog minder ervaren collega opdracht zou hebben gegeven zo laag te vliegen als hij durfde. Die 27-jarige collega uit Tilburg hoorde 50 uur werkstraf eisen. Beide mannen kwamen er met de schrik vanaf. Maar de beschuldiging luidt dat zij elkaar in levensgevaar brachten en een hoogspanningsinrichting vernielden.

Volgens de piloten en hun advocaat moesten ze erg haasten, was er voor laagvliegen in de opleiding relatief weinig aandacht en ontbrak het aan supervisie. Hoewel de rechtbank de vliegers schuldig achtte, zijn wel degelijk omstandigheden waaraan de advocaat het ongeluk wijt intussen verbeterd. Dat gebeurde na een onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. De piloten zeggen te betreuren dat ze tot zondebok zijn gemaakt bij het ongeluk.