UTRECHT - Politieagenten die betrokken waren bij het opzetten van een filefuik in oktober op de A2 bij Abcoude, zijn aangemerkt als verdachten. 

Justitie heeft dat besloten, onder meer omdat zij als verdachten andere rechten hebben dan als getuigen. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) desgevraagd bevestigd.

''Het OM benadrukt dat hiermee niet vooruit wordt gelopen op een uiteindelijke vervolgingsbeslissing’’, aldus een zegsvrouw.

De filefuik werd opgezet om een benzinedief tot stoppen te dwingen, maar kende een fatale afloop. De benzinedief reed hard op de file in en ramde een andere auto, waardoor een onschuldige inzittende om het leven kwam.

Doodslag

De verdachte wordt vervolgd voor doodslag. De politiemensen worden in deze zaak gehoord als getuigen. In die verhoren moeten ze mogelijk dingen zeggen die voor henzelf belastend zijn, terwijl ze zich als verdachten op hun zwijgrecht kunnen beroepen. Ook hebben ze als verdachten recht op een advocaat.

Na de aanrijding begon de Rijksrecherche ook een onderzoek naar het handelen van de politie. De officier van justitie wil nu dat aan de agenten nadere en verdiepende vragen worden gesteld. Zij worden daarom nu gehoord als verdachten.

De verdachte zou zonder te hebben betaald bij een tankstation bij Culemborg zijn weggereden. Toen de politie een stopteken gaf, gingen de benzinedieven er met hoge snelheid vandoor, aldus de politie.

Ze reden roekeloos en ramden drie keer een politiewagen voor ze in de file tot stilstand kwamen, zo liet de politie direct na het ongeval weten.

Schok

Dat politieagenten zijn aangemerkt als verdachte is ''een schok voor hun collega’s". Dat zegt voorzitter Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP.

''De politie probeert zo goed mogelijk op te treden en zijn in deze zaak ook zelf bedreigd en aangereden. Het aanmerken van agenten als verdachten voelt als het criminaliseren van collega’s. Dat is moeilijk en collega’s zullen daar een dubbel gevoel over hebben", aldus de voorzitter.

Van de Kamp is duidelijk; de waarheid moet boven tafel komen, maar deze en andere zaken zijn voor de vakbond wel aanleiding om een discussie te starten over de status van politiemensen als getuige en verdachte.

Van de Kamp wijst op het Duitse systeem. ''Daar ben je als politie geen getuige en geen verdachte, maar heb je wel bepaalde rechten en plichten."

Advocaat Geertruid van Wassenaer liet weten dat de nabestaanden blij zijn met het besluit van het OM, omdat zij vinden dat de onderste steen boven moet komen.

Verbijstering

Het ongeval leidde in het hele land tot verbijstering, maar deed ook een felle discussie oplaaien over het inzetten van een filefuik.

Volgens de politie is dat geen bijzonder middel, omdat weggebruikers dagelijks worden geconfronteerd met files op de weg en daarvoor ook worden gewaarschuwd met borden waarop aflopende snelheden zijn te zien.

De politie zei dat het de filefuik inzette omdat de dieven een serie strafbare feiten pleegden en niet omdat er alleen maar sprake was van benzinediefstal.