Nog 14 krakers vast in Amsterdam

AMSTERDAM - 14 van de 38 krakers die zondagavond werden opgepakt in Amsterdam, zitten nog vast. Dat meldde de politie maandagmiddag.

Maandagochtend zaten ze nog alle 38 vast. Daarvan mochten 14 krakers nog niet naar huis, omdat de politie hun identiteit nog moet vaststellen. Ook moeten ze nog worden ondervraagd.

Zondagavond probeerden zo'n 60 mensen een pand aan de Simon Stevinstraat in Amsterdam-Oost te bezetten.

Daarbij werden 38 mensen opgepakt, omdat zij de politie de weg versperden en niet luisterden toen de politie hen opdroeg opzij te gaan. Het pand werd uiteindelijk niet gekraakt.

Op videobeelden die een omstander maakte, is te zien dat de politie zondagavond nogal hardhandig ingreep. Zo lijkt een agent herhaaldelijk op een groep krakers in te slaan met een wapenstok.

SP-fractievoorzitter Laurens Ivens kondigde maandagmiddag na het zien van de beelden aan, burgemeester Eberhard van der Laan om opheldering te vragen. ''De politie gebruikt fors geweld tegen een groep mensen die ogenschijnlijk niets doet. Ook wil ik van de burgemeester horen wat dit nou precies voor actie was. Gaat het om een ontruiming, die vooraf aangekondigd had moeten worden, of proberen de agenten een kraak te voorkomen?''

Lees meer over:
Tip de redactie