AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie in Amsterdam is maandag, op de eerste dag van zijn slotbetoog in het liquidatieproces Passage, pal achter kroongetuige Peter la S. blijven staan.

Hij mag het justitie de afgelopen jaren geregeld flink lastig hebben gemaakt, aan de betrouwbaarheid van zijn verklaringen doet dat niets af, vindt het OM.

La S. is het belangrijkste wapen van justitie in het monsterproces, dat nu ruim 3 jaar onderweg is. In het slotbetoog (requisitoir) zetten de vijf officieren van justitie de hele zaak op een rij en zullen zij helemaal aan het eind de strafeisen tegen de elf verdachten formuleren.

Het requisitoir zal 6 dagen in beslag nemen, de eisen vallen op vrijdag 25 mei.

Passage handelt onder meer over zeven liquidaties en een aantal plannen daartoe. Kroongetuige La S. meldde zich in 2006 als spijtoptant en heeft sindsdien een groot aantal verklaringen afgelegd.

Liquidaties voorkomen

Volgens het OM zijn deze consistent en betrouwbaar gebleken. Door met La S. in zee te gaan en op basis van zijn verklaringen een aantal verdachten te vervolgen, is een aantal geplande liquidaties voorkomen, daarvan is justitie overtuigd.

Bovendien kregen politie en justitie door de verklaringen van La S. eindelijk de mogelijkheid om een einde te maken aan de veronderstelde onaantastbaarheid van criminelen die elkaar naar het leven staan.

Criminele afrekeningen oplossen en verdachten veroordelen is zonder hulp van kroongetuigen bijna een onmogelijke zaak, zo betoogde officier van justitie Betty Wind. Tot Passage strandde vrijwel elke zaak, als er al een van de grond kwam, door gebrek aan bewijs.

Deal

Met Peter la S. sloot justitie een deal. Hij staat in Passage terecht wegens zijn betrokkenheid bij een van de liquidaties, die hij heeft bekend. In ruil voor de belastende verklaringen tegen zijn medeverdachten, heeft het OM hem een gehalveerde strafeis (8 jaar in plaats van 16) toegezegd. Officier van justitie Michiel van IJzendoorn zei maandag dat deze deal volgens de regelen der kunst tot stand is gekomen. Het is een van de belangrijkste punten die de rechtbank in het vonnis zal moeten beoordelen.

Dat vonnis wordt pas aan het eind van het jaar verwacht. Na het requisitoir komen de advocaten aan het woord. Zowel OM als de advocaten mogen nog op elkaars betogen reageren.

Het proces wordt dinsdag voortgezet. 

Machteloos

Politie en justitie waren er zeer op gebrand om iets tegen het verschijnsel criminele afrekening te ondernemen. Vooral in Amsterdam vond dit soort moorden met een (te) grote regelmaat plaats. De autoriteiten leken machteloos, "er was vrijwel nooit genoeg bewijs voor een veroordeling", aldus Wind, "terwijl de criminelen een aura van onaantastbaarheid hadden".

"Zonder kroongetuige La S. was het nooit gelukt om genoeg inzicht te krijgen in de groep die achter diverse liquidaties zou zitten", aldus de officier.

Criminele afrekeningen zijn lastig voor de recherche, zette Wind uiteen: "Ze worden professioneel uitgevoerd, de daders laten zelden bruikbare sporen achter. Slachtoffers zijn vaak zelf acief in de misdaad; hun kring kiest er nogal eens voor de eigen problemen op te lossen. De bereidheid om verklaringen af te leggen is veelal gering. En het criminele milieu weet hoe het zich uit het vizier van de politie moet houden."

Volg berichten op Twitter over dit nieuws via NUlive