TER APEL - Het tentenkamp in Ter Apel waar uitgeprocedeerde Irakezen protesteren tegen hun uitzetting uit Nederland, wordt steeds groter. 

Inmiddels verblijven zo'n 200 mensen in tenten op een terrein bij het aanmeldcentrum in het Groningse dorp.

Het tentenkamp werd vorige week dinsdag opgezet. Bij de Irakezen hebben zich inmiddels tientallen Somaliërs aangesloten en enkele Iraniërs. Zij zijn allen uitgeprocedeerd maar zeggen om uiteenlopende redenen niet terug te kunnen naar hun eigen land.

Daardoor zijn ze gedwongen in Nederland op straat te leven, aldus hun woordvoerder. Hulporganisaties en omwonenden voorzien de actievoerders van voedsel. Volgens de woordvoerder van de groep is er gebrek aan tenten, water en dekens.

De Irakezen willen dat opnieuw naar hun asielverzoek wordt gekeken. ''Als we terug moeten, wacht ons de dood'', zegt de woordvoerder. Volgens minister Gerd Leers (Immigratie, Integratie en Asiel) heeft hij ze niets meer te bieden.

Illegaal

De Irakezen hebben geen verblijfsvergunning meer en zijn dus illegaal in Nederland, concludeerde hij in een verklaring die vorige week aan de actievoerders werd overhandigd.

Afgelopen vrijdag had een delegatie van de actievoerders een gesprek in Den Haag met ambtenaren van het ministerie van Immigratie, Integratie en Asiel had. Maar dat leverde niks op.

Volgens cijfers van Leers zijn er in Nederland zo'n 1100 Irakezen zonder verblijfsvergunning. Tot en met maart van dit jaar zijn ongeveer 180 Irakezen vrijwillig teruggegaan, vorig jaar waren dat er ruim 800.

Regering

De Iraakse regering werkt niet meer mee aan gedwongen terugkeer. Maar vrijwillige terugkeer is wel mogelijk, aldus Leers. Uitgeprocedeerde asielzoekers die daaraan meewerken, krijgen tot hun uitzetting tijdelijk onderdak.

De gemeente Vlagtwedde, waaronder Ter Apel valt, heeft zich tot dusverre terughoudend opgesteld, ook omdat het tentenkamp op een terrein staat eigendom is van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

Er zijn geen plannen om over te gaan tot ontruiming, meldde de gemeente eerder.