AMSTERDAM - Het invoeren van de wietpas in het zuiden van Nederland heeft nog niet tot grote problemen geleid.

De politie ziet geen toename van onrust op straat of in coffeeshops. Dat zei korpschef Frans Heeres, portefeuillehouder van het aangescherpte drugsbeleid, maandag op Radio 1.

Er is wel iets meer sprake van straathandel. In Maastricht is de overlast groter dan in andere plaatsen, omdat coffeeshops de deuren daar uit protest hebben gesloten.

Daardoor zijn ook Nederlanders aangewezen op de straat. De politie ziet de coffeeshops in Maastricht het liefst zo snel mogelijk weer opengaan.

Het aantal buitenlandse bezoekers aan coffeeshops lijkt af te nemen, zegt Heeres. Wel zijn er zogenoemde wiettaxi's gesignaleerd, die in opdracht wiet kopen en leveren.

Softdrugs

Sinds 1 mei mogen coffeeshops in Zeeland, Limburg en Noord-Brabant alleen nog softdrugs verkopen aan leden. Klanten moeten een wietpas aanvragen.

Volgend jaar moet de wietpas landelijk worden ingevoerd. Dan kunnen drugstoeristen niet meer uitwijken naar gemeenten als Nijmegen, waar momenteel meer toeloop is.

"Het is een kwestie van lange adem", denkt Heeres. "We moeten goed zicht houden op straathandel, maar uiteindelijk levert het rust op."