AMSTERDAM - Automobilisten krijgen veel vaker een alcoholslot opgelegd dan werd verwacht.

Sinds de invoering van de maatregel in december is al bij 1777 automobilisten bepaald dat ze een alcoholslot moeten krijgen, meldt het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeer schatte bij de invoering in december nog dat het eerste jaar 2050 automobilisten de maatregel krijgen opgelegd. Dat aantal is een halfjaar na invoering al bijna bereikt. Het CBR is niet verrast door het aantal. "Het ligt in lijn met onze verwachting", zegt een woordvoerder.

Hij is overigens niet verheugd over het hoge aantal. "Het betekent toch dat heel wat mensen veel te veel hebben gedronken."

Blaasapparaat

Automobilisten die worden aangehouden met een promillage van 1,3 of hoger kunnen een alcoholslot in hun wagen krijgen. Dat is een blaasapparaat dat ervoor zorgt dat de auto niet start als de bestuurder te veel heeft gedronken.

Ook tijdens het rijden moet worden geblazen om de auto aan de praat te houden. Het slot blijft twee jaar zitten, daarna kan de maatregel meerdere keren met een halfjaar worden verlengd.

De procedure duurt ongeveer drie maanden en automobilisten kunnen tegen het besluit in hoger beroep gaan. Daardoor rijden er nu pas 208 van de 1735 automobilisten bij wie dat nodig wordt geacht met een drankslot.

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive