AMSTERDAM - Door het Hemelvaartweekeinde valt de avondspits woensdag bijna twee keer zo zwaar uit als op een normale dag.

De ANWB rekent op driehonderd kilometer file in plaats van honderdtachtig kilometer.

Een miljoen Nederlanders trekken er naar verwachting op uit, van wie ongeveer zeshonderdduizend mensen in Nederland blijven. Vooral Duitsland, België en Frankrijk zijn populaire bestemmingen voor een korte vakantie.

Vooral op de A1 van Amsterdam naar Hengelo, de A12 van Den Haag naar Arnhem en de A28 van Utrecht naar Zwolle wordt drukte verwacht. Ook op de wegen naar de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden komt het verkeer waarschijnlijk vast te staan.

Opstoppingen

Donderdag, op Hemelvaartsdag, zorgen dagjesmensen op weg naar recreatiegebieden en pretparken voor opstoppingen. Het kan dan door het hele land tussen 10.00 uur en 16.00 uur vastlopen.

In het buitenland worden woensdagmiddag en donderdag files naar de kust verwacht. In Frankrijk komt het rond deze tijd vaak vast te staan op de wegen vanuit Parijs naar het westen en zuiden. In Duitsland loopt het vast rond Hamburg, richting de Noord- en Oostzeekust en rond Frankfurt, Neurenberg en München.

Volgende week zondag zorgt het terugkomende verkeer in de middag en avond waarschijnlijk ook voor files.

Bekijk de actuele verkeersinformatie