AMSTERDAM- De 34-jarige man uit Amsterdam-Noord die zichzelf vrijdag in zijn huis neerschoot toen de politie hem wilde arresteren, is 's avonds aan zijn verwondingen overleden.

Dat heeft de politie Zaanstreek-Waterland zaterdag gemeld.

De man werd verdacht van betrokkenheid bij de drievoudige Purmerlandse moordzaak. Hij had zich vrijdagochtend opgesloten in zijn slaapkamer toen een arrestatieteam hem wilde oppakken.

Aanvankelijk leek hij zich te willen overgeven. Kort nadat het contact met de onderhandelaar werd verbroken, klonk er echter een schot. De man had zichzelf neergeschoten. Hij werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis overgebracht, waar hij is overleden.

Volgens de politie heeft het arrestatieteam niet geschoten. De rijksrecherche stelt wel een onderzoek in. Dat is gebruikelijk in dit soort zaken.

Moorden

Op 20 december werden op een parkeerplaats in Purmerland (Noord-Holland) twee mannen - Arjan Koos (42) en Maurice Bouhuijs (40) - doodgeschoten. Hun lichamen werden aangetroffen naast hun auto's.

Op 19 januari vond de politie in het Noord-Hollands Kanaal in Landsmeer het lichaam van een derde man, de 34-jarige Mohamed Benbouker. Zijn familie had hem op 21 december als vermist opgegeven.

De drie slachtoffers ontmoetten elkaar vlak voor hun dood op de parkeerplaats van een fastfoodrestaurant in Amsterdam-West. Het motief voor de drievoudige liquidatie lijkt een afrekening in het criminele milieu, maar de politie sluit andere scenario's ook nog niet uit. In deze zaak arresteerde de politie in februari al een 45-jarige man uit Purmerend.