MIDDELBURG - Luiz Inácio Lula da Silva ontvangt zaterdag in de Nieuwe Kerk in Middelburg de internationale Four Freedoms Award 2012.

De vroegere president van Brazilië (2003-2010) en vakbondsman krijgt de prijs voor ''zijn vastberaden inzet voor sociale en economische rechtvaardigheid voor de bevolking van Brazilië en zijn internationale politiek die zich richtte op vrede en verzoening''.

In aanwezigheid van koningin Beatrix reikt premier Mark Rutte de prijs uit. Om gezondheidsredenen kan de winnaar echter niet aanwezig zijn, waardoor een plaatsvervanger de award aanneemt.

Eerbetoon

Het Franklin and Eleanor Roosevelt Institute riep de Award in 1950 in het leven als eerbetoon aan mensen die zich hebben ingezet voor (een van) de vier vrijheden die de Amerikaanse president Roosevelt in een rede in 1941 noemde: vrijheid van meningsuiting en godsdienst en vrijwaring van gebrek en angst. De prijs wordt om en om uitgereikt in New York en Middelburg.

Naast de internationale award zijn er nog vier andere prijzen. De Freedom of Speech Award gaat bijvoorbeeld naar tv-station Al Jazeera. De zender krijgt die prijs wegens ''zijn inzet voor de vrijheid van informatie en voor zijn inspanning om onafhankelijk nieuws te brengen, ook in regio's die tot dan toe onderbelicht bleven en waar de bevolking minder toegang had tot nieuws''.