AMSTERDAM - De rechtbank in Utrecht heeft vrijdag dertien mannen veroordeeld voor hun betrokkenheid bij de rellen rond de wedstrijd FC Utrecht - FC Twente in december 2011.

De zwaarste straf werd opgelegd aan een 41-jarige man uit Apeldoorn. Hij moet zes maanden de cel in voor openlijke geweldpleging en het gooien van een steen naar een agent te paard.

Een 18-jarige man uit Meern kreeg vier maanden celstraf voor het plegen van openbaar geweld buiten het stadion. Ook een 30-jarige man uit Leusden kreeg drie maanden cel. Hij werd schuldig bevonden aan openbaar geweld binnen en buiten het stadion.

Twee mannen van 25 en 26 jaar kregen voor hun betrokkenheid werkstraffen opgelegd van 180 uur. Ook een groep van acht mannen moet voor straf aan het werk. De rechtbank legde hun zestig uur op. De groep zou een hek hebben bestormd en stewards hebben aangevallen.

Stadionverbod

Alle veroordeelden kregen een stadionverbod en een gebiedsverbod opgelegd, variërend tussen een en twee jaar. Drie verdachte relschoppers werden vrijdag vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Een zaak werd uitgesteld tot 24 mei.

In maart werden al tientallen relschoppers veroordeeld voor hun betrokkenheid bij de rellen. Begin december vonden in en rond stadion de Galgenwaard in Utrecht ongeregeldheden plaats. Daarbij raakten agenten en leden van de mobiele eenheid gewond.

De rellen hielden ongeveer twee uur aan. In totaal werden 74 verdachten aangehouden.