ENSCHEDE - De Universiteit Twente (UT) heeft de organisatie van de Batavierenrace, een hardloopwedstrijd voor studenten, laten weten dat de ongeveer 8000 deelnemers mogelijk besmet kunnen zijn met de legionellabacterie.

Donderdag is tijdens een routinecontrole gebleken dat deze bacterie in de douchekoppen van het universitair sportcentrum voorkomt. De Batavierenrace finishte twee weken geleden in Enschede.

Deelnemers aan de estafetteloop tussen Nijmegen en Enschede en anderen die de laatste tijd in het sportcentrum in Enschede hebben gedoucht en die zich grieperig voelen, moeten naar de dokter gaan, zo staat vrijdag op onder andere de site van de Batavierenrace.

De bacterie kan de veteranenziekte veroorzaken, die in het ergste geval dodelijk is.

Gesloten

Het sportcomplex is donderdag direct gesloten om de leidingen schoon te maken, de ruim 100 douchekoppen te vervangen en onderzoek te doen naar de oorzaak van de besmetting.

Het college van bestuur van de UT staat volgens een verklaring voor een raadsel, want pas vorig jaar is het hele douchesysteem vernieuwd, nadat tweemaal eerder legionella werd aangetroffen. De leidingen worden elke week gespoeld. De fabrikant komt het nieuwe systeem vrijdag inspecteren.