LEIDSCHENDAM - De advocaten van ex-president Charles Taylor van Liberia vinden het onterecht om feitelijk levenslang op te leggen. 

Zo'n straf is ''buitensporig'' en het is überhaupt ''manifest onredelijk om een straf op te leggen'', stelden zijn advocaten in een document dat het Speciaal Hof voor Sierra Leone vrijdag vrijgaf.

De aanklager eiste een week geleden 80 jaar cel tegen de 64-jarige Taylor. Hij is al schuldig bevonden aan oorlogsmisdaden in buurland Sierra Leone. Hij was betrokken bij een terreurcampagne die circa 120.000 levens zou hebben gekost tussen 1991 en 2001.

Het was de eerste keer dat een internationaal hof uitspraak deed in een zaak tegen een voormalig staatshoofd sinds het Neurenbergtribunaal kort na de Tweede Wereldoorlog.

Passender

Zijn advocaten vinden het passender als de ex-president hooguit een celstraf krijgt van ''een aantal jaren dat lager is dan feitelijk levenslang''. Zijn verdediging is het oneens met verwijten zoals dat de oorlog in Sierra Leone anders zou zijn gelopen zonder Taylor.

De rechters doen 30 mei uitspraak over de strafmaat. Als hij tot een celstraf wordt veroordeeld, moet hij die uitzitten in Groot-Brittannië.