AMSTERDAM - Chipshol wil dat de oud-rechters Hans Westenberg en Pieter Kalbfleisch toch nog worden vervolgd wegens omkoping.

Dat heeft advocaat Liesbeth Zegveld van Chipshol donderdag gezegd. De raadsvrouw werkt aan een beklagschrift dat ze over een paar weken bij het gerechtshof wil indienen in een zogeheten artikel-12-procedure. Westenberg en Kalbfleisch worden al wel vervolgd voor meineed.

In een artikel-12-procedure kan een belanghebbende - bijvoorbeeld een slachtoffer - het hof vragen het Openbaar Ministerie (OM) opdracht te geven iemand te vervolgen. Het OM moet dan wel eerst de beslissing hebben genomen om van vervolging af te zien. Dat is in dit geval zo.

De Chipsholzaak draait om grond rond de luchthaven Schiphol. Projectontwikkelaar Chipshol zegt door een uitspraak van rechter Westenberg veel grond en geld te zijn kwijtgeraakt.

Partijdig

Westenberg, oud-vicepresident van de rechtbank in Den Haag, zou in het proces partijdig zijn geweest. Hij zou bevriend zijn geweest met zijn toenmalige collega Pieter Kalbfleisch, die op zijn beurt weer warme banden zou hebben gehad met de tegenpartij van Chipshol.

Komende woensdag is er een pro-formazitting bij de rechtbank in Utrecht in de meineedzaak. Zegveld en Chipsholdirecteur Peter Poot zullen daar als slachtoffer in de zaal zitten.

Meineed

De advocate is op zich tevreden dat het OM werk heeft gemaakt van de meineedzaak, bijvoorbeeld doordat het de oud-rechters heeft afgeluisterd. Toch vindt ze dat ook nog beter onderzocht moet worden hoe het zit met de door Chipshol vermoede omkoping.

''Er spelen veel grotere belangen dan alleen het liegen. Daar is immers een reden voor, namelijk gedrag uit het verleden verhullen'', aldus Zegveld.