AMSTERDAM - Het liquidatieproces Passage is een van de grootste, langstlopende na-oorlogse strafprocessen en kent vele betrokkenen.

Hieronder een overzicht van de belangrijkste.

De verdachten

Peter la S.: de kroongetuige, gewezen vriend en criminele handlanger van hoofdverdachte Jesse R. Verdacht van de moord op drugs- en vastgoedhandelaar Kees Houtman.

Jesse R.: als enige verdacht in alle liquidatiezaken die het Openbaar Ministerie in Passage heeft samengebracht. Staat bekend als 'hitman', die 'klussen' in opdracht uitvoerde. Telg uit een beruchte criminele familie. Kondigde aan te zullen verklaren, maar is overwegend blijven zwijgen.

Dino Soerel: verdacht van het verstrekken van moordopdrachten. Zou hebben samengewerkt met zijn - naar eigen zeggen vroegere - vriend Willem Holleeder. Geldt als kopstuk in de Amsterdamse onderwereld, werd eerder dit jaar tot 7 jaar veroordeeld in een grote drugszaak. In Passage heeft de rechtbank zijn voorarrest opgeheven, omdat de verdenking niet langer sterk genoeg is.

Fred Ros: verdacht van het organiseren van de moord op Thomas van der Bijl. Werd in augustus 2006 gearresteerd en zit sindsdien vast. Verschijnt al geruime tijd niet meer in de rechtszaal, omdat hij vindt dat hij geen eerlijk proces krijgt.

De overige verdachten zijn: Mohamed R., Siegfried S., Sjaak B., Ali A., Pinny S., Freek S. en Nan-Paul de B.

De rechtbank

Wordt geleid door voorzitter Frits Lauwaars, een zeer ervaren strafrechter. In 2013 wordt Lauwaars 70 en gaat hij met pensioen.

Lauwaars deed eerder ervaring op met megazaken tijdens het proces tegen drugshandelaar Johan V., alias de Hakkelaar. In Passage wordt Lauwaars bijgestaan door twee zogeheten bijzitters en twee secretarissen; gedurende het hele proces heeft een reserverechter zijn collega's geflankeerd.

Het Openbaar Ministerie

Heeft maar liefst vijf officieren van justitie op het proces gezet. De belangrijkste aanklager is Betty Wind, die de kar voor het OM heeft getrokken.

De advocaten

Een onbetwiste hoofdrol wordt gespeeld door Nico Meijering, die Dino Soerel en Ali A. verdedigt.

Ook Sander Janssen heeft zich als een zeer actieve advocaat geprofileerd. Hij staat Jesse R. bij. Jan Peter van Schaik is de advocaat van kroongetuige La S.