MAASTRICHT - Mensen die in de buurt van coffeeshops in Maastricht wonen, zijn positief gestemd over het nieuwe coffeeshopbeleid.

Voor burgemeester Onno Hoes is dat een van aanwijzingen dat de strengere regels voor coffeeshops werken. ''Het systeem is werkbaar'', zei hij.

De burgemeester gaf toe dat hij niet weet of de positieve signalen ook te maken hebben met de vrijwillige sluiting van 13 van de 14 coffeeshops in Maastricht uit protest tegen het nieuwe beleid.

Hoes zei dinsdag tijdens een terugblik op de eerste week met het nieuwe coffeeshopbeleid dat er 20 straatdealers zijn opgepakt. Dat zijn er meer dan voorheen.

De afgelopen drie weken zijn er 170 meldingen binnengekomen van drugsgerelateerde overlast, vooral in buitenwijken. De meeste klachten gaan over dealen, drugsrunners en overlast van kopers. Dat leidde tot extra inzet van politie, aldus Hoes.

Afgenomen

Volgens Hoes is het aantal buitenlandse bezoekers fors afgenomen. De straatoverlast zou minder zijn als de coffeeshops open waren gebleven, aldus Hoes.

Hoes verwacht dat blowers die in Nederland wonen geleidelijk lid zullen worden van een coffeeshop. Op termijn zal het systeem van de ledenlijsten wel functioneren, denkt hij. In de praktijk weigeren veel mensen lid te worden omdat ze vrezen dat hun privacy dan geschonden wordt.

Kort geding

De Maastrichtse coffeeshops blijven dicht tot de uitkomst van een kort geding dat coffeeshopeigenaar Marc Josemans aanspant tegen de gemeente. Zijn coffeeshop Easy Going moet vanaf vrijdag een maand dicht wegens overtreding van de nieuwe regels, zei Hoes.

Nijmegen

De invoering van de verplichte registratie in Brabant, Limburg en Zeeland heeft cannabisgebruikers uit die provincies naar Nijmegen gelokt. Dat constateerden uitbaters van een aantal verkooppunten van wiet in het centrum van de stad. ''De verkoop is met 20 tot 30 procent toegenomen'', aldus de eigenaar van een grote koffieshop.

Volgens de politie is er nog geen sprake van grote overlast door cannabiskopers, al is er in een aantal straten wel beduidend meer autoverkeer. Nijmegen is de eerste grote stad waar Brabanders en Limburgers terecht kunnen voor hun aankopen zonder zich verplicht te laten registreren als gebruiker.

Hele groep

''Onze telefoon staat al een week roodgloeiend. Mensen willen bijvoorbeeld weten of ze bij ons voor een hele groep tegelijk kunnen kopen'', meldt een shopeigenaar, die er meteen bij zegt dat dat niet kan. ''Ook bij ons moet iedereen een legitimatie tonen om maximaal 5 gram wiet te mogen kopen, maar we registreren niks.''

Er zijn met name in het afgelopen weekeinde opvallend veel kopers geweest die ''de volle 5 gram'' kochten. ''Logisch, je rijdt niet voor een halve gram 50 of 60 kilometer. Het blijkt ook dat sommigen langs alle shops in Nijmegen toeren. Gevaarlijk, want je mag maar maximaal 30 gram op zak hebben.''