ROTTERDAM - De Rotterdamse instelling voor geestelijke gezondheidszorg Bouman GGZ gaat de eigen bijdrage voor patiënten in 2012 vergoeden.

De instelling doet dat, zo schrijft ze maandag op de website, om ''grote gezondheids- en maatschappelijke schade alsook de hiermee gepaarde oplopende zorgkosten, te voorkomen''.

''Wij kunnen niet langer toezien hoe patiënten verstoken blijven van noodzakelijke hulp en kunnen ook niet wachten op reparatie van beleid. Wij voelen ons in een oneigenlijke positie gedwongen. De overheid is verantwoordelijk voor dit falende beleid en zij is ook verantwoordelijk voor de aanpassing van het beleid.''

Volgens een zegsman zou het in het uiterste geval gaan om de eigen bijdragen van ongeveer 4000 cliënten. De organisatie heeft een alarmbrief gestuurd aan de zorgverzekeraars Achmea, CZ, VGZ en de Tweede Kamer.

Afgrond

Daarmee hoopt de instelling dat de chaos ''zo snel mogelijk beëindigd wordt’’. ''We zien mensen echt richting randje afgrond gaan’’, aldus de zegsman.

Volgens Bouman GGZ haken patiënten af omdat ze de eigen bijdrage niet kunnen betalen en zorgt de onduidelijkheid omtrent de inning van de eigen bijdrage voor grote onrust onder patiënten.

''Uit angst voor schulden ziet men af van behandeling of wordt een reeds gestarte opname of behandeling beëindigd.''