ROTTERDAM - Naar schatting meer dan 1000 mensen hebben zondag de herdenkingsdag voor Pim Fortuyn in Rotterdam bijgewoond.

De meeste mensen kwamen aan het begin van de avond naar de onthulling van het straatnaambord Pim Fortuynplaats aan de Korte Hoogstraat, meldde een woordvoerder van de organisatie.

De herdenkingsdag begon in de ochtend met een mis in de Laurentiuskathedraal. Daar stonden verscheidene sprekers stil bij de waarde die de 10 jaar geleden vermoorde politicus had voor de samenleving.

Een van de sprekers was de broer van de politicus, Simon Fortuyn. Oud-partijgenoot, Ronald Sörensen, van Leefbaar Rotterdam droeg een gedicht voor van wijlen Gerard Reve.

Aboutaleb

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb sprak tijdens het symposium dat 's middags werd gehouden in het stadhuis. Hij vertelde dat na de dood van Fortuyn Rotterdam het centrum van nationale rouw werd. ''Hier woonde hij, uit deze stad haalde hij zijn inspiratie. En hier was het verdriet om zijn dood het grootst.''

Tijdens het symposium stonden vooral de ideeën van de oud-politicus en de invloed daarvan op de samenleving centraal. Het thema was De verweesde samenleving, naar Fortuyns gelijknamige boek.

De bespiegelingen kwamen onder meer van publicist Paul Scheffer en Paul Schnabel van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP).

Het straatnaambord werd onthuld door burgemeester Aboutaleb en de twee broers van de politicus, Marten en Simon Fortuyn. De broers en Leefbaar Rotterdam, de partij van Fortuyn, kregen ook een straatnaambord mee.

Herdenking Pim Fortuyn