DEN HAAG - Voor studenten die willen studeren bij Inholland is het gedaan met de vrijblijvendheid.

Dat zegt collegevoorzitter Doekle Terpstra in een interview met NU.nl.

"Ik wil af van het idee dat studeren en werken samengaan", stelt hij. Op de opleidingen in de veelgeplaagde onderwijsinstelling zal geprobeerd worden via intakegesprekken een vorm van selectie vooraf te laten plaatsvinden.

Ook zal met name het eerste jaar gepaard gaan met intensieve begeleiding en wil Terpstra dat op den duur bij sommige opleidingen de studenten in het eerste jaar het maximale aantal van 60 studiepunten halen, anders moeten ze van de opleiding. Momenteel ligt de lat op 45 studiepunten.

Om de opleidingen beter herkenbaar voor het werkveld te maken, worden alle 500 minoren en een fors aantal opleidingen geschrapt.

Zeer zwak

Twee jaar geleden raakte Inholland in opspraak doordat diploma's te makkelijk werden vergeven. De onderwijsinspectie beoordeelde vier opleidingen binnen Inholland als 'zeer zwak'.

Komende tijd beoordeelt de accreditatieorganisatie NVAO of Inholland voldoende stappen vooruit heeft gezet. Volgens Terpstra wordt deze beoordeling normgevend voor het hele hbo.

"Dat nieuwe, strengere kader wordt bij ons beproefd. Iedereen kijkt daarnaar en reken er maar op dat er bij andere instellingen rode kaarten volgen", aldus Terpstra.

Hij roept de NVAO op om wel met een realistische blik naar Inholland te kijken. "De politieke vraag die voorligt is of de NVAO van ons verwacht om in een jaar van de kelder naar het dak te springen. Ik vind dat ze dat niet van ons mogen verwachten."

Lees hier het hele interview met Doekle Terpstra