AMSTERDAM - Treinreizigers hebben eind vorig jaar tussen Deventer en Zutphen zeker een maand lang gevaar gelopen door een slecht verankerde spoorbrug.

Spooraannemer Volkerrail bleek werkzaamheden aan de brug niet goed te hebben afgerond.

De fout kwam bij toeval aan het licht, bevestigt een woordvoerder van Prorail na berichtgeving van de Volkskrant.

Volkerrail heeft van Prorail een uitzonderlijk hoge boete gekregen van 115 duizend euro. De brug bij Eefde over het Twentekanaal is inmiddels hersteld. Volkerrail erkent de fout in een reactie in de krant, maar stelt dat de veiligheid nooit in het geding in geweest.

Onveilig

Daar dachten medewerkers van adviesbureau Apcon anders over. De consultants waren voor Prorail bezig met een klus in de buurt en ontdekten de fout. Ze omschreven de situatie aan Prorail als 'potentieel onveilig'. Een inspecteur van Prorail stelde na een controle half december een snelheidsbeperking in en riep een storingsploeg op.

Spoormonteurs wijten het incident volgens de krant aan de aanbestedingen voor spooronderhoud. Door de toegenomen concurrentie zou de kwaliteit van het werk onder druk staan. De zegsman van Prorail zegt zich niet in dit beeld te herkennen. "Het spoor is en wordt goed onderhouden."