ZUTPHEN - Bij de herdenking in Vorden mag niet worden stilgestaan bij het overlijden van enkele Duitse militairen. Dat heeft de rechtbank in Zutphen vrijdagmiddag bepaald.

Federatief Joods Nederland was naar de rechter gestapt omdat de herdenking van Duitsers een dolksteek in de rug van nabestaanden zou zijn.

De rechter oordeelde dat de herdenking door mag gaan in haar traditionele vorm. Het herdenken van de Duitse gesneuvelden is volgens de rechter ongepast.

Belangstellenden mogen langs de graven om de Duitse soldaten te herdenken. De gemeente moet hen echter wel waarschuwen op het moment dat ze de route naar die graven inslaan en de mogelijkheid bieden de begraafplaats te verlaten zonder de Duitse graven te passeren.

Geen gevolgen

De uitspraak heeft geen gevolgen voor de protestactie van een andere joodse organisatie. Actiecomité Tradition is our Future (TOF) heeft aangekondigd om 17.15 uur voorafgaand aan de herdenking om 20.00 uur met een vliegtuigje over Vorden te vliegen. Het toestel zal een spandoek met de tekst 'Vorden is fout' met zich meedragen.

Volgens een woordvoerder van TOF heeft de rechter bevestigd dat de burgemeester fout is en dat 4 mei over de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog moet gaan. Wat hem betreft is een herdenking van de Duitse slachtoffers op een andere datum wel een optie. "Daar kunnen we over praten."

Noodverordening

De gemeente Bronckhorst, waartoe Vorden behoort, heeft een noodverordening ingesteld om te zorgen dat de omstreden herdenking in goede banen kan worden geleid. Iedereen die niet in de buurt woont, zich verdacht gedraagt of de orde verstoort kan worden weggestuurd.