ROTTERDAM - Zeven verdachten die in september vorig jaar betrokken waren bij de bestorming van het Maasgebouw bij de Kuip in Rotterdam, moeten zich op 8 mei tegenover de rechter verantwoorden.

Daarnaast moeten nog eens zestien verdachten zich verantwoorden tijdens een speciale zitting van het Openbaar Ministerie (OM).

Zij krijgen dan een voorstel aangeboden om de zaak af te doen zonder rechter. Accepteren ze dat niet, dan worden ze alsnog voor de rechter gebracht.

Voorafgaand aan de wedstrijd Feyenoord-De Graafschap op 17 september bestormde een groep van 50 relschoppers het Maasgebouw bij de Kuip.

Verscheidene van hen gooiden voorwerpen door de ruiten, waaronder een ijzeren prullenbak en een losgewrikte ijzeren staaf. Politiemensen binnen voelden zich zo bedreigd dat ze hun wapens trokken. Uiteindelijk maakte de mobiele eenheid een eind aan de ongeregeldheden.

Foto's

Om de relschoppers zo snel mogelijk op te sporen, werden foto's van verdachten op de website van de politie Rotterdam-Rijnmond verspreid. Ook in het tv-programma Opsporing Verzocht werden beelden getoond.

Uiteindelijk ging het OM in Rotterdam over tot het plaatsen van foto's op grote digitale schermen in de stad en in supermarkten in de Maasstad. Dat was de eerste keer dat het OM dat deed.

Themazitting

Omdat sommigen zich vooraf meldden bij de politie, verschenen beelden van maar twee verdachten op de schermen. In totaal werden 32 verdachten aangehouden. Vijf van hen moesten in november vorig jaar tijdens een speciale themazitting voor de rechter verschijnen.

Daar kregen twee van hen 12 en 9 maanden cel, waarvan 3 voorwaardelijk, één man kreeg een werkstraf van 180 uur en een maand voorwaardelijk, één zaak werd aangehouden en één man werd vrijgesproken. Daar gaat het OM tegen in beroep.

Alle veroordeelde en aangehouden verdachten hebben een stadion- en omgevingsverbod gekregen.