AMSTERDAM - De twee verdachten van de fatale overval op een Haagse juwelier hebben jarenlang onder intensieve begeleiding gestaan.

Diverse hulpinstanties kregen echter geen vat op de twee tieners, schrijft het AD vrijdag.

Vanwege gedragsproblemen werden Ziya B. en Sandro G. door zeker negen hulpinstanties begeleid, maar dat hielp nauwelijks.

Beide mannen kwamen al op 14-jarige leeftijd in aanraking met justitie. Zo werd G. veroordeeld voor illegaal wapenbezit en moest hij een jaar later weer voor de rechter verschijnen. Beide verdachten kregen verscheidene jeugdwerkstraffen opgelegd.

Op de rails

Bureau Jeugdzorg wil om herhaling te voorkomen dat probleemjongeren voortaan tot hun 23e worden begeleid, in plaats van de huidige 18 jaar. Volgens hem hebben de betreffende hulpinstanties alles gedaan om de levens van de jongens weer op de rails te krijgen.

"Je streeft naar progressie, maar soms ben je blij dat de situatie min of meer stabiel blijft", reageert Hans Beelen, directeur Bureau Jeugdzorg Haaglanden, in de krant.

Voorgeleid

Ziya B., wordt vrijdagmiddag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Den Haag. Deze beslist of B. de komende 14 dagen moet blijven vastzitten. De 19-jarige B. werd dinsdagavond in de Haagse Schilderswijk gearresteerd. Het OM wil niet zeggen of B. al een verklaring heeft afgelegd.

Medeverdachte Sandro G. vluchtte naar Georgië en meldde zich woensdagavond bij de Nederlandse ambassade in hoofdstad Tbilisi. Donderdag verraste hij met een bekentenis die door de Georgische staatstelevisie is uitgezonden. De Nederlandse recherche spreekt hem pas na zijn uitlevering. Het is nog niet duidelijk wanneer G. aan Nederland wordt overgedragen.

Angst

De 46-jarige Ruud Stratmann werd op 25 april in zijn zaak aan de Beeklaan in Den Haag door twee gewapende mannen overvallen.

De overval werd geregistreerd door bewakingscamera's. Justitie publiceerde het portret van beide verdachten in de media om hen zo snel mogelijk te kunnen opsporen. G. heeft gezegd dat hij uit angst twee schoten heeft gelost.