AMSTERDAM - Op een grasmat naast de Arena in Amsterdam zijn donderdagavond de spelers van Ajax gehuldigd. 

De voetballers werden een voor een naar voren geroepen om de kampioenschaal te laten zien aan de uitzinnige supporters die zich voor het podium hadden verzameld.

Volgens een inschatting van de gemeente Amsterdam zijn er ruim 50.000 Ajaxfans naar de huldiging gekomen. De gemeente hield vooraf rekening met een opkomst van 60.000 tot 80.000 supporters.

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam bedankte de club van trainer Frank de Boer, die woensdagavond de 31e landstitel binnensleepte. De uitgelaten fans joelden en floten de burgemeester uit.

De sfeer tijdens de huldiging was gemoedelijk. Talloze artiesten vermaakten de fans, onder wie Kees Prins, Peter Beense en Dré Hazes.

Sfeer

Het kampioensfeest zou officieel tot 21.30 uur duren, maar voor negenen hadden de meeste mensen de grasmat bij de Arena al verlaten. ''De sfeer is altijd goed, of het nou op het Museumplein is of op het Arenapark'', zei Frank de Boer nog op het podium.

De huldiging van Ajax vorig jaar op het Museumplein trok 100.000 supporters, maar liep ook flink uit de hand. Daarom had burgemeester Van der Laan besloten dat de huldiging dit keer bij de Arena moest plaatsvinden.

Rustig

Het is donderdagavond erg rustig op het Leidseplein in Amsterdam. Vorig jaar liep het daar volledig uit de hand.

Op het Leidseplein in de Amsterdamse binnenstad waren rond half 10 ’s avonds nauwelijks Ajax-supporters. Ook was er niet veel politie.

De gemeente sprak van een ''geslaagde'' huldiging. De politie liet weten dat de feestelijkheden rustig waren verlopen, zowel rond de Arena als in de stad.

Bekijk lezersfoto's van de huldiging op NUfoto