AMSTERDAM - Na een rustig begin is de betoging van krakers in Amsterdam dinsdagavond uit de hand gelopen. In de Jan Evertsenstraat kwamen betogers en politie tegenover elkaar te staan.

Agenten hielden ongeveer 20 betogers aan. De betoging begon op het Mercatorplein, met enkele honderden krakers die onder meer demonstreerden tegen ''de aasgieren van de politiek en de multinationals''.

Daar werd al gewaarschuwd dat betogers geen gezichtsbedekkende kleding mochten dragen. Toen mensen die niet afdeden, hield de politie de betogers tegen en verrichtte de aanhoudingen. Er vielen voor zover bekend geen gewonden.

Na de confrontatie in de Jan Evertsenstraat mochten de betogers van de politie doorlopen naar het Bellamyplein, waar de demonstratie eindigde.

Bezorgd

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam toonde zich eerder op de dag al bezorgd dat de demonstratie uit de hand zou lopen.

Hij besloot daarom dat de demonstranten geen met hout of tapijt verstevigde spandoeken mochten meenemen en geen bivakmutsen of andere gezichtsbeperkende kleding mochten dragen.

De politie had aanwijzingen dat bij het protest mensen aanwezig zouden zijn van het zogeheten zwarte blok, een gewelddadig onderdeel van de kraakbeweging. Een demonstratie op 1 oktober 2010 in Amsterdam tegen het kraakverbod, waarbij ook leden van het zwarte blok aanwezig waren, liep flink uit de hand.

 Op internet en op de gevel van het voormalige kraakpand Vrankrijk werd de demonstratie aangekondigd. Het gaat volgens de aankondiging om een ''anarchistische antikapitalistische demonstratie''.

Bekijk ook de lezersfoto's op de special van NUfoto

Krakersdemonstratie Amsterdam