AMSTERDAM - De politie heeft de twee mannen in het vizier die schuldig zouden zijn aan de roofmoord op de Haagse juwelier Ruud Stratmann.

De daders zijn volgens de politie Haaglanden nog niet aangehouden.

Stratmann (47) werd vorige week woensdag neergeschoten in zijn juwelierszaak in zijn winkel aan de Beeklaan in Den Haag en overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

De Nederlandse politie verspreidde vrijdag beelden van de overval, waaronder video-opnamen van de roofoverval op internet. Daarop kwamen meer dan 200 tips binnen, waardoor de twee mogelijke daders konden worden geïdentificeerd.

In verband hiermee deed de politie een inval in een woning in Zoetermeer, maar de 18-jarige verdachte wist via de achterdeur te ontkomen.

België

De twee mannen zijn mogelijk naar België gevlucht, waar zij inmiddels ook worden gezocht. Op verzoek van de procureur des konings in Antwerpen heeft de Belgische federale politie het signalement van de mannen verspreid.

De verdachten zijn de 19-jarige Ziya Borukcu en de 19-jarige Sandro Grigolia, beiden uit Den Haag. De website van Belgische federale politie toont ook foto's van de voortvluchtige verdachten.

Hoopvol

De Nederlandse politie wil nauwelijks iets kwijt over de kwestie. ''We komen steeds een stapje verder. Het onderzoek is in volle gang en stemt hoopvol'', luidt een verklaring van de politie in Den Haag. Er werken meer dan 40 rechercheurs aan de zaak-Lapidee.

Of de verdachten inderdaad in België zijn, staat niet vast, aldus de politie. ''We sluiten niet uit dat ze in het buitenland verblijven''. Mensen die weten waar de verdachte overvallers zijn, of die hen ergens zien, wordt geadviseerd niet zelf iets te ondernemen, maar de politie te bellen.

Moeder

De moeder van een van de verdachten van de roofoverval waarbij een Haagse juwelier overleed heeft zich gemeld bij de NOS. Ze deed een oproep aan haar zoon. "Ik wil dat je terugkomt naar hier, naar de politie of naar huis", zei ze aan de omroep.

De moeder zei niet te weten waar haar 19-jarige zoon is. Ze gelooft niet dat haar zoon de moord heeft gepleegd. "Hij is een rustige jongen", zei ze tegen de NOS. "Hij zou zoiets nooit durven,hij is echt een rustige jongen. Hij heeft respect voor iedereen'', zei de moeder. ''Ik sta achter jou, ik hou van jou.''