AMSTERDAM - Tijdens de viering van Koninginnedag in Amsterdam is het aantal gemelde incidenten meer dan gehalveerd. Bij de politie kwamen 542 meldingen binnen. Vorig jaar waren dat er nog 1330.

Ook het aantal ambulanceritten daalde, van 522 naar 428. Het overgrote deel had te maken met overmatig alcoholgebruik. Het ging bijvoorbeeld om comazuipers en mensen die verwondingen opliepen of in knokpartijen terechtkwamen omdat ze een slok te veel op hadden.

In totaal zijn er wel meer mensen aangehouden: 219, tegenover 190 arrestaties vorig jaar op Koninginnedag. Dat kwam vooral doordat de politie eerder ingreep, aldus de gemeente Amsterdam.

Beheersbaar

"Hiermee konden we voorkomen dat situaties uit de hand liepen'', aldus een woordvoerder. Agenten grepen mensen in de kraag bij zaken als openbare dronkenschap, vechtpartijen en vernielingen.

De cijfers laten volgens de gemeente zien dat de Koninginnedag dit jaar ''beter beheersbaar en veilig was''. De hoofdstad koos dit jaar voor een kleinschaliger opzet. In het centrum mochten geen grote feesten plaatsvinden en evenementen werden gespreid. De festiviteiten trokken 700.000 bezoekers naar Amsterdam, 100.000 minder dan vorig jaar.

Lees alles over Koninginnedag in onze special