AMSTERDAM - Het gerechtshof in Amsterdam heeft de 44-jarige Nevzat K. dinsdag veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf voor de moord op de Amsterdamse crèchehoudster Arzu Çakmakçi-Erbas. Justitie had een celstraf geëist van 25 jaar.

De straf is ook lager dan het vonnis van de rechtbank. Die had K. in november 2010 nog veroordeeld tot 22 jaar cel.

Het gerechtshof vindt een gevangenisstraf van 18 jaar echter passend ''gelet op de gevangenisstraffen die in Nederland in vergelijkbare gevallen worden opgelegd''. K. was zelf in hoger beroep gegaan.

Parkeerplaats

Het hof acht bewezen dat K. de 32-jarige Çakmakçi-Erbas op 10 augustus 2009 met messteken om het leven heeft gebracht. Dat gebeurde op klaarlichte dag op de parkeerplaats voor haar crèche Moeders Schoot in Amsterdam-West. K. besloop haar van achteren en stak bijna 20 keer op haar in.

Het is altijd onduidelijk wat het motief is geweest. Net als tijdens het eerdere proces bij de rechtbank beriep K. zich ook tijdens het hoger beroep op zijn zwijgrecht.

De crèchehoudster kende de dader wel en ze hadden gemeenschappelijke kennissen.

Turkije

K. werd in Turkije ook al eens veroordeeld voor moord, maar in 2007 ontsnapte hij uit de gevangenis en vluchtte hij naar Nederland. Turkije heeft om zijn uitlevering gevraagd. Hij moet daar nog bijna 9 jaar de cel in.