ALMELO - Een 31-jarige Almeloër moet vijf maanden de cel in omdat hij een nepbom bij een moskee in zijn woonplaats heeft gelegd. Dit heeft de rechtbank in Almelo dinsdag bepaald.

Twee weken geleden bij de behandeling van de zaak gaf Roy K. toe dat hij in de vroege ochtend van 3 november 2010 een verdacht koffertje bij de moskee had geplaatst.

In het koffertje zat een knipperend lampje en er staken draden uit. De nepbom werd later die ochtend ontdekt door de beheerder van de moskee, waar op dat moment circa 30 mannen aanwezig waren voor het ochtendgebed. De paniek was groot. De Explosieven Opruimingsdienst ontdekte al snel dat het om een nepbom ging.

Politieke motieven had K. niet. Hij had het gedaan onder invloed van een heleboel alcohol en GHB. Hij vond het achteraf een misplaatste grap waar hij spijt van had.

De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. Ook hangt K. een voorwaardelijke celstraf van vijf maanden boven het hoofd en moet hij een therapie volgen om van zijn verslaving aan alcohol en drugs af te komen.