DEN BOSCH - Bureau Jeugdzorg in Den Bosch heeft de politie op 29 maart tevergeefs verzocht om een Amber Alert toen een moeder na een geregisseerde ontmoeting met haar kinderen op de vlucht sloeg. 

Politie en justitie vonden dat toen niet nodig. De politie publiceerde uiteindelijk eind vorige week een opsporingsbericht vanwege zorgen over de kinderen en hun moeder.

Jeugdzorg noemde dat dinsdag 'te laat'.

Vluchtauto

De kinderen (1 en 3 jaar) zijn door de rechtbank in een pleeggezin geplaatst. Op 29 maart vond er een geregisseerde ontmoeting plaats onder toezicht van een gezinsvoogd en pleegzorgwerker, legde vestigingsdirecteur Ellen Roskes van Jeugdzorg dinsdag uit.

Na het afscheid greep de hoogzwangere 22-jarige moeder het jongetje en meisje onder de arm en stapte in een vluchtauto, vertelde ze. ''Het zou zo niet moeten gaan, maar we zijn geen bewakers'', zegt Roskes daarover.

Vader

Jeugdzorg heeft meteen de politie gealarmeerd vanwege vrees voor de kinderen, zei Roskes.

Volgens het vonnis van de rechtbank heeft de moeder agressieve buien en is ze niet in staat om voor beide kinderen te zorgen. Ze was het niet eens met de beslissing om de kinderen bij haar weg te halen. De moeder staat volgens Jeugdzorg helemaal onder druk van de criminele vader van het jongetje die sinds begin april ook spoorloos is.

Privacy

De politie vermoedt dat het viertal bij elkaar is. Een woordvoerder laat dinsdag desgevraagd weten dat bewust niet eerder een opsporingsbericht is verstuurd omdat er geen levensbedreigende situatie bestaat en vanwege de privacy van de betrokkenen.