MAASTRICHT - De gemeente Maastricht heeft coffeeshop Easy Going dinsdagochtend een schriftelijke waarschuwing gegeven voor het toelaten van niet in Nederland wonende klanten, omdat er geen ledenlijst is. 

Als de coffeeshop woensdag opnieuw de regels schendt, zal de gemeente de zaak voor een maand sluiten.

Dat zei coffeeshophouder Marc Josemans dinsdag direct na afloop van een bezoek van ambtenaren van de gemeente Maastricht.

Josemans kondigde aan ook woensdag gewoon door te gaan met iedereen toe te laten die wiet wil kopen.

Rechter

''Dan word ik gesloten en kan ik naar de rechter stappen'', zei Josemans. ''De realiteitszin moet het winnen van de huidige symboolpolitiek.''

Josemans zei 'trots' te zijn dat veel mensen hun sympathie kwamen betuigen bij de coffeeshop, en omdat hij de eerste in Nederland is die een waarschuwing krijgt.

Eerder op de ochtend had Josemans nog aan ongeveer tien buitenlanders de toegang geweigerd. De afgewezen buitenlanders gingen naar het politiebureau om aangifte te doen van discriminatie.

Tilburg

Ook coffeeshop Toermalijn in Tilburg heeft dinsdag een proces-verbaal gekregen omdat er geen ledenlijst is en omdat er Belgen binnen waren. Eigenaar Willem Vugs heeft dat dinsdag gemeld.

De politie heeft bezoekers gecontroleerd, vertelde hij. Ook Vugs gaat ervan uit dat de burgemeester de coffeeshop zal sluiten zodat hij daartegen in beroep kan gaan bij de rechter.

Volgens een woordvoerster van de politie heeft de exploitant een schriftelijke waarschuwing gekregen. Het was dinsdagochtend de enige controle in Tilburg. Ook in Breda werd een coffeeshop gecontroleerd. Over het resultaat was nog niks bekend.

Dicht

In Maastricht blijven de meeste andere coffeeshops voor onbepaalde tijd dicht. Volgens de uitbater van coffeeshop Heaven 69 doen ze dat omdat er officieel geen klanten zijn. Dat komt omdat niemand zich heeft geregistreerd. Sinds dinsdag zijn coffeeshops in in Zuid-Nederland besloten clubs die alleen geregistreerde leden toelaten.

Volgens Josemans zijn de meeste coffeeshops in Maastricht dicht vanwege de harde woorden van burgemeester Onno Hoes (VVD) afgelopen weekeinde. Die liet weten onmiddellijk te zullen optreden en geen enkele overtreding van het nieuwe beleid te zullen toestaan.

Interview met minister Opstelten over invoering van de wietpas

Drugstoeristen demonstreren