AMSTERDAM - De geplande deelname van zelfbenoemde 'Koude Oorlogveteranen' aan het 5 meidefilé in Wageningen zet kwaad bloed bij veteranen uit de Tweede Wereldoorlog.  

Ook deelnemers aan de missies in Irak en Afghanistan zien hun deelname absoluut niet zitten. Bij het Veteraneninstituut zijn negentig reacties binnengekomen, zegt een woordvoerder.

In de beginjaren liepen bij het defilé alleen veteranen uit de Tweede Wereldoorlog mee.

"Toen die steeds slechter te been waren en de groep kleiner werd, zijn andere groepen veteranen toegevoegd", legt de woordvoerder uit. Eerst werden de Indië-veteranen toegevoegd, tegenwoordig lopen ook veteranen uit Irak en Afghanistan mee. "Maar het bleef beperkt tot veteranen. Er hebben bijvoorbeeld nooit politieagenten meegelopen."

Koude Oorlog

Militairen uit de tijd van de Koude Oorlog zijn door het ministerie van Defensie nooit als veteraan erkend omdat zij niet hebben deelgenomen aan gevechtsmissies in het buitenland. "Het is nieuw dat er mensen meelopen die niet hebben gevochten", zegt de woordvoerder. "Dat is niet eerder gebeurd en dat valt niet bij alle veteranen even goed."

De belangenvereniging voor militairen die dienden tijdens de Koude Oorlog, Kovom, wijst erop dat deze militairen ook hun bijdrage hebben geleverd aan de veiligheid. "Deze mannen hebben vaak lang gediend in Duitsland vanwege de dreiging uit het oosten en hebben daar genoeg meegemaakt. Zij hebben recht op erkenning", zegt vicevoorzitter van Kovom Rien van den Broecke.

Irak

Hij zegt zich te kunnen voorstellen dat veteranen uit de Tweede Wereldoorlog niet op een lijn worden gesteld met militairen die niet in een oorlog hebben gevochten.

"Maar tussen alle missies bestaat verschil. De Tweede Wereldoorlog is bijvoorbeeld niet te vergelijken met de missie in Irak. Er heeft in het verleden ook een discussie gewoed over oude en jonge veteranen, waarbij iedereen die na 1962 is uitgezonden als jonge veteraan wordt gezien."