AMSTERDAM - Het plan van de burgemeester van Vorden om ook gesneuvelde Duitse soldaten en piloten te herdenken op 4 mei stuit op verzet.

Dat schrijft het AD dinsdag.

Het kerkhof van het Gelderse Vorden is een van de weinige begraafplaatsen waar Duitse militairen begraven liggen.

Tegenstanders vinden dat Dodenherdenking alleen voor Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog is, en zeggen dat het herdenken van Duitsers "niet gepast" zou zijn. "Zeker, het waren gewoon mensen. Maar dat is nog geen reden om ze te herdenken. Tenminste, niet op dat moment, niet op die dag", aldus een criticus.

Verbroedering

Ook de voorzitter van de Joodse Omroep, Fred Ensel, vindt het plan van Comité 4 mei 'respectloos' .

Burgemeester Henk Aalderink vindt dat de kwestie te groot wordt gemaakt. "We willen een signaal van verbroedering laten horen."

Ongenuanceerd

De commotie die is ontstaan is dan ook geen reden om het programma te wijzigen. Ben Hartelman van het Comité 4 mei, die daarover maandag overleg had met burgemeester Aalderink, zei dat de organisatie niet van plan is te wijken voor de ''ongenuanceerde'' reacties.

Het idee om bij de jaarlijkse herdenking ook stil te staan bij de tien omgekomen Duitse soldaten die er zijn begraven, lag volgens Hartelman al een hele tijd in de week. ''Na 67 jaar is de tijd daar rijp voor." 

Felle reacties

Het waren vooral jonge soldaten, die veelal onder dwang bij de Wehrmacht zijn terechtgekomen, wees onderzoek van het Achterhoeks Museum 1940-1945 uit. ,,Het gaat dus niet om nazi's', weerlegt Hartelman de soms felle reacties die hij kreeg.

Aanvankelijk wilde het comité na de herdenking op de terugweg slechts langs het Duitse graf lopen. Vanuit het Vordens Mannenkoor kwam het plan om daar ook een zogenoemd vriendschapslied te zingen. Volgens Hartelman is er vooraf overleg geweest met het gemeentebestuur, dat geen problemen zag.

Burgemeester Aalderink gaf aan dat hij zo'n 15 reacties heeft gehad, waarin de aandacht voor de Duitse gesneuvelden onder meer schandalig en raar werd genoemd.