HOOGERSMILDE - Met een speciale helikopter uit Zwitserland is dinsdagmiddag een begin gemaakt met de herbouw van de zendmast in het Drentse Hoogersmilde. 

De ruim 200 meter hoge mast stortte in juli vorig jaar na brand in.

De helikopter, van een Zwitsers bedrijf dat gespecialiseerd is in het bouwen van hoogspanningsleidingen in de bergen, hijst één voor één de mastdelen op de 80 meter hoge betonnen tv-toren.

In totaal zal de heli zo'n 75 vluchten moeten uitvoeren om alle mastsegmenten van elk 4 meter en de 12 tuidraden (de honderden meters lange kabels die de mast op zijn plek houden) op hun plek te hijsen. Daarna moet nog de bekabeling voor alle antennesystemen worden aangebracht.

Als de weersomstandigheden gunstig zijn, kan de nieuwe mast eind mei al op hoogte zijn, hoopt eigenaar Novec. Die reikt dan in totaal 303 meter de lucht in.

Slecht ontvangst

De afgelopen maanden is de betonnen toren gerepareerd waarop de zendmast komt te staan. Die was ernstig beschadigd toen de mast tijdens de brand in twee stukken brak.

De herbouw van de tv-toren wordt versneld uitgevoerd, omdat sinds de brand delen van Noord-Nederland een slechte radio- en tv-ontvangst hebben.

Na het instorten van de mast vorig jaar werd wel een noodmast geplaatst op de Johan Willem Frisokazerne in Assen, maar die is niet hoog genoeg.

Tijdens de operatie dinsdag is het gebied rond de tv-toren afgesloten in verband met de veiligheid.

Zendmast Hoogersmilde herbouwd