AMSTERDAM - Diverse straatverkopers hebben maandag onvoldoende rekening gehouden met het warme weer. Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) stuitten in Rotterdam op rauwe kip en lamsvlees van 30 graden en ongekoelde filet americain van 20 graden.

In Amsterdam werd een koelwagen onderschept met vijfhonderd kilo nasi en rauwe kip.

De temperatuur van de etenswaren was 19 graden. "Dat is veel te warm, die hebben we onklaar gemaakt", zegt een NVWA-woordvoerder. "Goed koelen van bederfelijke waar is bij dit soort temperaturen heel belangrijk." Het was maandag met ruim 20 graden de eerste officiële warme dag van het jaar.

Koeling

In totaal verrichtten 28 inspecteurs tijdens Koninginnedag 181 controles in twaalf steden, waaronder Eindhoven, Apeldoorn, Arnhem. Er werden 96 overtredingen geconstateerd die allemaal te maken hadden met gebrek aan koeling. In Rotterdam waren het er 45 en in Amsterdam 52.

De etenswaren zijn in een aantal gevallen onbruikbaar gemaakt door een blauwe stof op de levensmiddelen te spuiten. De niet-professionele bereiders kunnen boetes van 525 en 1050 euro krijgen.

Alcohol

Zondagavond werden in vier steden veertig alcoholcontroles uitgevoerd, waarbij in negen gevallen werd vastgesteld dat bier of sterke drank werd verkocht aan tieners. De ondernemers kunnen een boete verwachten. Het is verboden aan mensen onder de 16 jaar bier of wijn te verkopen. Aan mensen onder de 18 jaar is de verkoop van sterkere alcohol niet toegestaan. Maandagavond worden opnieuw alcoholcontroles uitgevoerd.

Lees alles over Koninginnedag op onze special

Vijf vragen over Koninginnedag

Bekijk lezersfoto's uit het hele land op NUfoto

Volg Twitterberichten over Koninginnedag via NUlive