AMSTERDAM - Koninginnedag heeft voor het eerst in jaren minder mensen naar Amsterdam getrokken. "Er lijkt een kentering in de almaar stijgende bezoekersaantallen", laat een gemeentewoordvoerder weten.

Over de hele dag vierden dit jaar naar schatting ruim 700.000 mensen feest in Amsterdam. Dat heeft de gemeente maandagavond laten weten. Dat zijn er minder dan eerdere jaren.

Amsterdam zag het aantal bezoekers jaarlijks stijgen van 610.000 in 2004 naar 800.000 in 2011. Van der Laan besloot daarom dit jaar grote feesten en evenementen te spreiden over de stad.

Volgens de gemeente waren er ook fors minder incidenten. Rond 18.00 uur had de politie 175 incidenten geteld, vorig jaar om dat tijdstip waren dit er 697. Het aantal arrestaties lag met 51 lager dan de 69 van vorig jaar. Van deze arrestaties waren er 10 gerelateerd aan overmatig alcoholgebruik. Hiermee was de viering beheersbaar, aldus de gemeente.

Bij de EHBO-posten zijn ongeveer 300 mensen gezien. In veel gevallen ging het om drank en/of drugsgebruik. De meesten konden ter plaatse worden geholpen, slechts 3 personen moesten met ambulance worden vervoerd

Nieuw beleid

Opvallend noemt de gemeente dat dit jaar meer mensen uit de stad zelf Koninginnedag in Amsterdam vierden. Ook viel het aantal gezinnen dat naar de hoofdstad kwam op. Door de betere spreiding van evenementen was er veel ruimte voor kleine feestjes en vrijmarkten. 

Een woordvoerster van de Amsterdamse politie zegt dat het erop lijkt dat dit beleid lijkt te werken en dat de doorstroom goed is. Wel wees ze erop dat het zoals gebruikelijk op 30 april erg druk is in de Jordaan.

Treinen

De Nederlandse Spoorwegen hebben maandag, op Koninginnedag, 236.000 mensen naar Amsterdam vervoerd. Tegen 19 uur 's avonds waren er in totaal alweer zo'n 75.000 van de stad uit, 60.000 via het Centraal Station, ongeveer 15.500 reizigers via Amsterdam Zuid. Na 20 uur werd het wel drukker op de stations, maar alles verloopt vooralsnog in goede sfeer, aldus de zegsman.

Hij verwacht dat rond 22 uur zo ongeveer alle feestvierders Amsterdam wel verlaten hebben, en dat het bedrijf nog tot ongeveer 1 uur 's nachts bezig is om iedereen thuis te hebben.

Naar Rhenen en Veenendaal vervoerde het bedrijf deze Koninginnedag ongeveer 9000 reizigers. 

Extra personeel

Naar Eindhoven vervoerde de NS ongeveer 70.000 mensen. In Leiden is het maandagavond rond 20 uur erg druk, in verband met een optreden van dj Armin van Buuren. Dat station heeft voor later op de avond ''de aandacht''.

De NS rijdt de hele dag met extra lange treinen. Ook zijn er meer treinen ingezet. Prorail staat de hele dag paraat met extra personeel. Ook staat er bij Amsterdam, Utrecht en Eindhoven extra materieel om eventueel kapotte treinen snel weg te kunnen halen. Tot nu toe is dat niet nodig geweest.

Lees alles over Koninginnedag op onze special

Vijf vragen over Koninginnedag

Bekijk lezersfoto's uit het hele land op NUfoto

Volg Twitterberichten over Koninginnedag via NUlive