RHENEN/VEENENDAAL - Koningin Beatrix noemde haar bezoek aan zonnig Rhenen en Veenendaal een fantastisch feest. ''U heeft ons werkelijk een onvergetelijke Koninginnedag gegeven.''

De Koningin vond het jammer en verdrietig dat haar hele familie niet compleet was. ''Maar alle hartelijkheid, goede wensen die we gevoeld en gehoord hebben, zullen we doorgeven'', zei ze aan het einde van haar bezoek aan Veenendaal.

Prins Friso, de tweede zoon van Beatrix, ligt in het Wellington ziekenhuis in zijn woonplaats Londen. Hij kwam op 17 februari onder een lawine terecht en liep een ernstige hersenbeschadiging op.

Prinses Mabel was vanwege de gezondheidssituatie van haar man niet bij het bezoek. Ook prinses Anita, echtgenote van prins Pieter-Christiaan, was afwezig. Ze heeft een longontsteking.

De jarige Pieter van Vollenhoven (73) moest vanwege een ontsteking aan zijn voet een groot deel van het programma missen.

Routes

Ongeveer 65.000 mensen hebben maandag langs de routes in Rhenen en Veenendaal gestaan toen de koningin met haar familie die plaatsen bezocht. Circa 20.000 Oranjeklanten kwamen op hun bezoek aan Rhenen af. In Veenendaal stonden ongeveer 45.000 mensen langs de weg.

In Rhenen wandelden de Oranjes bijna anderhalf uur door de historische binnenstad, waar ze onder meer kennis maakten met de 'bewoners' van het 80-jarige Ouwehands Dierenpark; kinderen waren verkleed als dieren.

Ook was er het traditionele wc-pot gooien. Zangverenigingen brachten een muzikale afscheidshulde door het zingen van het oud Rhenens lied 'Een schatje van een stadje'. Het koninklijke gezelschap verliet de stad via de Westpoort, een voormalige 17e-eeuwse stadspoort die in replica is nagebouwd.

Enthousiasme

Net als in Rhenen was er in Veenendaal veel enthousiasme voor de Oranjes. Bijna 500 schoolkinderen brachten bij de ontvangst de koninklijke gasten een aubade. Tijdens de wandeling kregen de Oranjes staaltjes te zien van oude ambachten als schaapscheren en sigaren maken.

Veenendaal wilde zich daarnaast profileren als moderne, ondernemende en jonge stad. De hoge gasten liepen onder meer langs een energie opwekkende speeltuin.

Lees alles over Koninginnedag op onze special

Vijf vragen over Koninginnedag

Bekijk lezersfoto's uit het hele land op NUfoto

Volg Twitterberichten over Koninginnedag via NUlive