HILVERSUM - Prinses Máxima blijft het populairste lid van de koninklijke familie. Ze wordt gevolgd door koningin Beatrix en prins Willem-Alexander.

Dat bleek maandag uit het jaarlijkse Koninginnedag-onderzoek van actualiteitenprogramma EenVandaag onder 20.000 mensen. Máxima kreeg 62 procent van de stemmen, Beatrix 52 procent en Willem-Alexander 34 procent.

Flevoland blijkt de meest oranjegezinde provincie van Nederland. Ruim driekwart (78 procent) van de inwoners zegt het koningshuis een warm hart toe te dragen. Friesland staat op de tweede plaats met 75 procent, gevolgd door Overijssel (68 procent).

De provincie Utrecht, waar de koninklijke familie maandag de gemeenten Rhenen en Veenendaal bezoekt, behoort volgens EenVandaag tot de middenmoot.

Daar voelen 6 van de 10 mensen zich verbonden met de Oranjes. In de zuidelijke provincies (Noord-Brabant en Limburg) is de band met het koningshuis het zwakst.

Populariteit Beatrix

Uit het jaarlijkse onderzoek van de NOS blijkt dat de populariteit van koningin Beatrix in het afgelopen jaar verder is toegenomen. Van de 500 ondervraagden is 81 procent tevreden tot zeer tevreden over de koningin.

In 2011 was dat 77 procent. Beatrix wordt vaker als betrokken, meelevend, menselijk en formeel en minder als afstandelijk gezien. Het onderzoek werd uitgevoerd door het bureau Ipsos Synovate. Acht van de tien Nederlanders zijn tevreden over hoe de vorstin het land regeert.

Lees alles over Koninginnedag op onze special

Vijf vragen over Koninginnedag

Bekijk lezersfoto's uit het hele land op NUfoto

Volg Twitterberichten over Koninginnedag via NUlive