AMSTERDAM - Politiekorpsen zijn maandag tevreden over het verloop van Koninginnenacht. De nacht verliep volgens de politie over het algemeen ontspannen en gezellig.

Tijdens de Koninginnenach in Den Haag werden 23 verdachten aangehouden voor onder meer belediging en geweld. Vorig jaar werden nog ruim dertig verdachten aangehouden en het jaar daarvoor zestig.

Het muziekfestival Life I Live in de binnenstad trok zo veel bezoekers dat de Grote Markt en het Plein uit voorzorg werden afgesloten.

De Vrijmarkt in Utrecht trok zondag op het begin van de avond volgens de gemeente al een kleine honderdduizend bezoekers. Even voor middernacht werd het Domplein vanwege de drukte afgesloten en riep de gemeente bezoekers op de Koninginnenacht op andere locaties in de stad te vieren. De nacht lijkt ook daar zonder grote problemen te zijn verlopen.

Amsterdam

Cijfers over het aantal arrestaties en ambulanceritten zijn nog niet beschikbaar, maar volgens de woordvoerster van burgemeester Eberhard van der Laan is het aantal aanhoudingen en incidenten lager dan in 2011. De woordvoersters van gemeente en politie spreken van een gezellige sfeer in de stad. ''het loopt rustig vol in de stad. Het is erg gezellig en het ziet er zonnig uit'', aldus de politiewoordvoerster.

Groningen

De festiviteiten in Groningen trokken volgens de politie ruim honderdduizend mensen. Ook daar werden vanwege de drukte locaties afgesloten. De afzettingen tussen 23.00 uur en 03.00 uur hebben volgens de politie goed gewerkt.

De politie zegt zeer te spreken te zijn over de 'feestelijke en ordelijke' houding van het uitgaanspubliek. Bij verschillende vechtpartijtjes werden twintig verdachten aangehouden voor onder meer geweld, mishandeling, vernieling en openbare dronkenschap. Onder hen waren twee vrouwen.

Lees alles over Koninginnedag op onze special

Vijf vragen over Koninginnedag

Bekijk lezersfoto's uit het hele land op NUfoto

Volg Twitterberichten over Koninginnedag via NUlive