RHENEN/VEENENDAAL - De stadspoorten in Rhenen staan maandag klaar voor de Oranjes.

De Utrechtse gemeente heeft de voormalige Rijnpoort en Westpoort in replica nagebouwd voor de koninklijke familie, als zij rond 10.00 uur met de bekende blauwe bus aankomt in de stad voor de viering van Koninginnedag. Op prins Friso en prinses Mabel na, is iedereen er bij.

In Rhenen kunnen Beatrix en haar familie kijken en meedoen aan activiteiten als een reuzepuzzel en wc-pot gooien.

Voor de prinsen staat een oranje toiletpot klaar. De bedoeling is dat het record van 10.58 meter wordt verbroken. De plaatselijke toneelvereniging verbeeldt het verhaal van de Heilige Cunera en het 80-jarige Ouwehands Dierenpark geeft een indruk van zijn bewoners.

Rond 11.45 uur komt het gezelschap aan in Veenendaal, ook in de provincie Utrecht. Daar kunnen de Oranjes onder meer getuige zijn van een modeshow in zelfgemaakte kleding van duurzame materialen en het sigaren maken, een ambacht dat al sinds het einde van de 19e eeuw in Veenendaal wordt bedreven. Rond 13.00 uur keert de koninklijke familie weer huiswaarts.

Afwezig

Pieter van Vollenhoven ontbreekt bij het bezoek van de koninklijke familie in Rhenen, omdat hij een ontsteking aan zijn voet heeft. De echtgenoot van prinses Margriet voegt zich later op de dag in Veenendaal bij het gezelschap om het laatste stukje van de route daar wel mee te lopen.

Prinses Anita, echtgenote van prins Pieter-Christiaan, is er helemaal niet bij vanwege een longontsteking. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst maandag laten weten.

Het was al bekend dat prinses Mabel dit jaar niet aanwezig is bij de viering vanwege de gezondheidssituatie van haar man prins Friso.

Veiligheid

Om de viering van Koninginnedag in de provincie Utrecht zonder incidenten te laten verlopen hebben gemeenten en politie uitgebreide veiligheidsmaatregelen genomen. In totaal worden 1250 agenten ingezet om de koningin en haar familie te beschermen als zij Rhenen en Veenendaal bezoeken. Ongeveer 350 agenten komen van korpsen buiten Utrecht.

Er is cameratoezicht en er heeft een screening plaatsgevonden van de bewoners langs de route en de mensen van verenigingen en organisaties die de Oranjes binnen de dranghekken zullen tegenkomen.

Er lopen enkele honderden agenten op straat die een opleiding hebben gehad om afwijkend gedrag te herkennen. Zij zullen bezoekers in de gaten houden en aanspreken als dat nodig is. Rhenen rekent op 25.000 tot 40.000 bezoekers, Veenendaal verwacht tussen de 40.000 en 80.000 Oranjefans.

Lees alles over Koninginnedag op onze special

Vijf vragen over Koninginnedag

Bekijk lezersfoto's uit het hele land op NUfoto

Volg Twitterberichten over Koninginnedag via NUlive

Oranjeactiviteiten barsten los