AMSTERDAM - De viering van Koninginnedag begint in veel plaatsen in Nederland zondagavond met muziek en andere festiviteiten.

In Utrecht werd om 18.00 uur het startschot gegeven voor de vrijmarkt, die traditioneel 24 uur duurt. De eerste optredens van de Haagse Koninginnenach beginnen om 19.30 uur.

Ook in Amsterdam zijn zondagavond al de eerste optredens te beluisteren. Om 22.30 uur vindt het Koninginnedagconcert plaats in het Concertgebouw. Daar gaat het Koninklijk Concertgebouworkest de confrontatie aan met de Britse popformatie Fink.

Oranjeklanten krijgen aan het begin van de avond mogelijk nog wel te maken met wat regen. Vanuit het zuiden trekken buien over het land, meldt weeronline.nl. In de loop van de avond trekt de buiige regen naar het noorden weg. Tijdens Koninginnedag zou het droog moeten blijven, met behoorlijk wat zon.

Koningin Beatrix en haar familie bezoeken maandag de Utrechtse plaatsen Veenendaal en Rhenen.

Het is het eerste grootschalige publieke optreden van de Oranjes sinds prins Friso, de middelste zoon van de koningin, in februari bedolven werd door een lawine. Hij ligt sindsdien in coma in een ziekenhuis in Londen.

Lees alles over Koninginnedag op onze special

Vijf vragen over Koninginnedag

Bekijk lezersfoto's uit het hele land op NUfoto

Volg Twitterberichten over Koninginnedag via NUlive

Oranjeactiviteiten barsten los