GRONINGEN - De vader die bij zijn eigen dochter (11) een kind verwekte, is vrijdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar.

Volgens de rechtbank past een lange celstraf omdat de man uit Groningen een schok in de samenleving teweegbracht toen zijn dochter ineens beviel van zijn kind.

De rechtbank neemt verder in de straf mee dat het slachtoffer door haar baby haar leven lang geconfronteerd zal blijven met het seksueel misbruik.

Het slachtoffer beviel vorig jaar maart volkomen onverwacht tijdens een schoolexcursie, nadat ze tijdens een fietstochtje ineens pijn in haar buik kreeg. Haar baby, een dochter, kwam op een wc ter wereld met hulp van een stagiaire, die toevallig enige tijd verloskunde had gestudeerd.

Normaal

Volgens berekeningen van het Openbaar Ministerie werd het slachtoffer vanaf haar zesde in totaal driehonderd keer misbruikt.

Het nu 13-jarige meisje zag het misbruik als een normaal onderdeel van haar leven. Ze dacht dat alle vaders dit met hun dochters deden.

Gezag

De vader werd in 1995 ook al veroordeeld voor de verkrachting van een dochter uit een eerder gezin. Hij kreeg ondanks die veroordeling toch het gezag over zijn jongste dochter.

De moeder was uit beeld verdwenen en de rechter zag geen aanleiding om het strafblad te laten checken.

Onverwachte geboorte

Het misbruik van de jongste dochter kwam pas in 2011 uit met de onverwachte geboorte. Er waren echter eerder vermoedens van misbruik. Een school op Sint Maarten, waar de vader enige tijd met het meisje woonde, ving signalen op.

Een tante stapte in 2005 daadwerkelijk naar de politie. In Nederland werd het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) ingeschakeld. Het AMK zag dat het meisje bij haar vader op de kamer sliep.

Er waren ook signalen dat zij met hem naar porno keek. Concreet bewijs voor misbruik was er niet en dus werd er niet ingegrepen.

Zusje

De pleegmoeder van het meisje zegt dat het nu goed gaat met haar pleegdochter. Ze gaat weer naar school en kan gewoon kind zijn. Ze gaat met haar baby om alsof het haar zusje is.