AMSTERDAM - Meer Nederlanders zijn van plan kasten en bergingen uit te mesten voor de verkoop van spullen op de vrijmarkt.

Met Koninginnedag heeft 23 procent van de Nederlanders verkoopplannen, tegen 21 procent vorig jaar. Ook verwachten ze meer geld binnen te halen: gemiddeld 98 euro, tegen 87 euro vorig jaar.

Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van ING naar de vrijmarktverkopen op Koninginnedag, dat vrijdag is gepubliceerd. Voor het onderzoek zijn bijna 6000 mensen van 18 jaar en ouder ondervraagd.

Als inderdaad 23 procent van de Nederlanders van 18 jaar en ouder op de vrijmarkt oude boeken, speelgoed en huishoudelijke waar gaat verkopen, komt dat neer op bijna 3 miljoen mensen.

Zij zouden in totaal bijna 295 miljoen euro ophalen als zij daadwerkelijk per persoon voor 98 euro oude spullen weten te verkopen.

Weer

De ervaring leert wel volgens ING dat het succes van de vrijmarkt sterk afhankelijk is van het weer. Bij regen laat een derde van de verkopers het afweten, evenals een kwart van de koopjesjagers.

Als belangrijkste redenen om op de vrijmarkt iets te kopen worden genoemd: het financiële voordeel en onder de mensen zijn. Vier op de tien komen bewust voor koopjes en nog eens vier op de tien komen voor de mensen.

Belangrijkste reden

Van de verkopers noemt 16 procent de financiële opbrengst de belangrijkste reden om op de vrijmarkt te staan. Vier op de tien zeggen de opbrengst ook wel goed te kunnen gebruiken in deze economisch onzekere tijden.

Eveneens vier op tien verkopers willen vooral van oude spullen af en 29 procent gaat het om de gezelligheid. De helft van de verkopers is ook bereid om spullen te ruilen.