DEN HAAG – De aangescherpte normen voor het diploma voortgezet onderwijs leiden tot een recordaantal aanmeldingen bij de instituten voor examentrainingen.

Komend weekeinde en in de meivakantie volgen tienduizenden examenkandidaten een extra meerdaagse training om hun kansen op het behalen van een diploma te vergroten.

Minder goede resultaten tijdens de schoolonderzoeken deze maand veroorzaken een run op de trainingen.

''Het aantal lastminute-aanmeldingen is de afgelopen dagen ontzettend groot", zegt Boudewijn Dekker van Bijlesnetwerk, waar jaarlijks zo’n 1300 tot 1500 middelbare scholieren worden voorbereid op het centraal schriftelijk eindexamen. ''Eigenlijk zitten we vol, maar je wilt toch zo veel mogelijk scholieren helpen."

Jongens

Volgens Dekker zijn het vooral jongens die zich op het laatste nippertje melden; meisjes hebben dat vaak al eerder gedaan. Trainingen voor de zogenoemde ‘kernvakken’ Nederlands, Engels en wiskunde zijn het meest in trek. Dat zijn de vakken waarvoor volgens de nieuwe normen nog maar één onvoldoende mag worden gehaald. Het gemiddelde cijfer van alle examenvakken moet een voldoende zijn.

Marktleider Lyceo Examentrainingen meldt eveneens een golf van nieuwe aanmeldingen. Het zal dit jaar ver boven de 10.000 zal uitkomen, een record. ''De telefoon staat hier roodgloeiend. We geven geen garanties, maar uit onze resultaten blijkt dat onze leerlingen na een training gemiddeld een punt hoger scoren op hun eindlijst", zegt Bram Masselink van Lyceo, een exameninstituut dat inmiddels ook betrokken is bij de coaching van kandidaten op 80 middelbare scholen.

De verontrusting onder scholieren is groot. De VO-raad heeft becijferd dat in het schooljaar 2010-2011 onder de aangescherpte normen circa 20 procent van de ruim 180.000 eindexamenkandidaten zou zijn gezakt. Onder de oude normen was dat vorig jaar nog ‘slechts’ tien procent. De vrees bestaat dat de komende weken het slagingspercentage in het voortgezet onderwijs zal dalen.

Luzac College

Bijlesnetwerk, Lyceo en ook het Luzac College zijn drie voorbeelden van bedrijven die op de aangescherpte examennormen inspelen.

Het Luzac College bijvoorbeeld geeft de komende dagen aan circa extra 500 scholieren van buiten de school driedaagse trainingen. ''Je slaagt minder makkelijk dan vorig jaar, maar het is niet zo dat de eisen zijn aangescherpt. Inhoudelijk veranderen de exameneisen niet", zegt Peter Jansen, coördinator van de Luzac Eindexamentraining.

Daar worden komend weekeinde, in de meivakantie en in het weekeinde voor het begin van het centraal schriftelijk eindexamen (14 mei) door heel het land extra trainingen gegeven. Een driedaagse stoomcursus kost bij Luzac 475 euro.

Vruchten

Volgens Jansen werpt die examentraining in de praktijk haar vruchten af. ''Gemiddeld scoren onze leerlingen 0,9 punt hoger en dat is net het verschil tussen slagen of zakken."

Lyceo onderschrijft het nut. ''Van al onze kandidaten die de examentraining hebben gevolgd, is 93 procent geslaagd in 2011", stelt Masselink. Voor de kosten hoeven scholieren het niet te laten, vindt hij. ''Een eendaagse training kost 150 euro en een driedaagse 300 euro. Wij hebben becijferd dat een jaar doubleren gemiddeld 7500 euro extra kost. Dan staat die paar honderd euro eigenlijk niet in verhouding."

Volgens Masselink gaat het in de training niet alleen om het verbeteren van de slagingskans. Soms is het behalen van een zo hoog mogelijk eindcijfer het doel, om zo toelating te krijgen tot lotingsstudies in het universitair onderwijs.

Piekperiode

Lyceo is bezig om in samenspraak met scholen de examentrainingen structureel op de agenda te krijgen, zodat niet langer de druk komt te liggen op de piekperiode tussen eind april en half mei.

Masselink: ''Een hoog slagingspercentage is belangrijk in het voortgezet onderwijs, want scholen worden daarop uitgekozen door de ouders van de leerlingen. Daarom zal de examentraining op den duur een integraal onderdeel van het onderwijs in het examenjaar worden."