MIDDELBURG - Dat een caisson op het strandje bij Ritthem in de late avond van 23 september werd opgeblazen en de enorme knal voor de nodige beroering zorgde, was een ongelukje.

Dat zeiden de verdachten donderdag tijdens een regiezitting van de rechtbank in Middelburg.

De 45-jarige Johannes P. uit Hilversum en de 24-jarige Maarten S. uit Zoutelande worden voor dat opblazen verantwoordelijk gehouden. De rechtbank stelde de twee na een voorarrest van circa 3 maanden op vrije voeten.

Tweede Wereldoorlog

De twee mannen hadden dezelfde hobby: het verzamelen van spullen uit de Tweede Wereldoorlog, dus ook munitie. Regelmatig struinden ze met een metaaldetector de duinen af naar oorlogsspul. Als er scherpe munitie werd gevonden, werd het gesloopt. Het kruit verdween in een emmertje van P.

Op de bewuste avond zou een emmertje kruit worden vernietigd door het te laten verbranden. Wat er allemaal fout ging, is voor iedereen nog een raadsel, want normaliter gebeurt er niets met brandend kruit.

Emmer

Deze keer ging het faliekant mis. P. gooide een aansteker in de emmer met kruit en liep weg. Wat volgde was een enorme knal en van de caisson restten nog slechts enkele brokken. P. liep door die knal een gehoorbeschadiging op. Later werd in de woning van P. nog meer explosief materiaal gevonden.

De zaak tegen de beide mannen wordt waarschijnlijk net voor of net na de zomervakantie inhoudelijk behandeld.