AMSTERDAM - Het Nationaal Comité 4 en 5 mei laat het gedicht Foute Keuze van de 15-jarige Auke de Leeuw niet voordragen tijdens de dodenherdenking op 4 mei op de Dam in Amsterdam.

Het comité laat donderdag weten dat de Nationale Herdenking van té grote waarde is om te laten overschaduwen door de discussie die door het gedicht is ontstaan.

Het comité, dat onder meer de dodenherdenking op de Dam organiseert ''betreurt het dat een integer gedicht van een jongere speelbal wordt in een discussie van volwassenen''.

Het benadrukt dat de terugtrekking van het gedicht niets af doet aan de waardering die het comité heeft voor het gedicht van De Leeuw. Verder vindt de organisatie het verdrietig dat de keuze om deze jongere aan het woord te laten tot zoveel emoties heeft geleid.

Verbreden

Het is nooit de ambitie of wens geweest de Nationale Herdenking te verbreden door ook daders te herdenken, laat het comité verder weten. Tijdens de Nationale Herdenking worden alle Nederlanders herdacht die slachtoffer zijn geworden van Duitse en Japanse oorlogsterreur.

Woensdag ontstond commotie toen het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) een brief openbaar maakte aan het comité, waarin het zijn verontwaardiging over de voorgenomen voordracht uitte.

Volgens het CIDI zou de SS'er uit het gedicht op eenzelfde niveau worden gezet als de echte slachtoffers van het nazibewind. Directeur Nine Nooter van 4 en 5 mei toonde zich geschokt over de kritiek.

Het CIDI zou het gedicht van De Leeuw ''niet goed hebben gelezen en niet goed hebben begrepen'', alsof hij een pleidooi houdt om daders te herdenken. ''Hoe fout kun je een kind begrijpen'', zei Nooter.

Reactie De Leeuw

De Leeuw zelf laten weten dat de terugtrekking van het gedicht voor hem als een 'complete verrassing' komt, meldt Omroep Brabant.

''Het is niet mijn bedoeling geweest dat deze situatie ontstond'', laat De Leeuw weten. ''Met dit gedicht doe ik juist een oproep om ook in de toekomst te blijven herdenken.'' Verder zegt De Leeuw: ''Ik ben zelf geboren in vrijheid. Voor mij is het al moeilijk genoeg om altijd de juiste keuzes te maken. Hoe moet het dan zijn geweest voor mensen in de oorlog? Dat heb ik proberen te vertellen met mijn gedicht. Hoe kunnen we leren van onze fouten als we die fouten niet kunnen benoemen?''

Alle ophef over zijn gedicht heeft De Leeuw zo overvallen dat hij nu niet meer in de publiciteit wil treden, zo heeft hij aan het Nationaal Comité laten weten.

Het gedicht:

Mijn naam is Auke Siebe Dirk
Ik ben vernoemd naar mijn oudoom Dirk Siebe
Een jongen die een verkeerde keuze heeft gemaakt

Koos voor een verkeerd leger
Met verkeerde idealen
Vluchtte voor de armoede
Hoopte op een beter leven

Geen weg meer terug
Als een keuze is gemaakt
Alleen een weg vooruit
Die hij niet ontlopen kan

Vechtend tegen Russen
Angst om zelf dood te gaan
Denkend aan thuis
Waar Dirk z’n toekomst nog beginnen moet
Zijn moeder is verscheurd door de oorlog
Mama van elf kinderen, waarvan vier in het verzet zitten
En een vechtend aan het oostfront
Alle elf had ze even lief

Dirk Siebe kwam nooit meer thuis

Mijn naam is Auke Siebe Dirk
Ik ben vernoemd naar Dirk Siebe
Omdat ook Dirk Siebe niet vergeten mag worden.