UTRECHT - De gemeente Utrecht is niet transparant en helder over het enorme bedrag aan subsidies en andere financiële ondersteuningen dat jaarlijks wordt verstrekt.

De gemeente vertrouwt er bovendien maar op dat degenen die geld ontvangen, dat op de juiste manier gebruiken.

Daarnaast is onduidelijk wanneer en waarom de gemeente ingaat op een verzoek om een bijdrage aan een fonds of sponsoring.

Die conclusies maakte de onderzoekscommissie Subsidies donderdag bekend. De commissie ging aan het werk toen er in september vorig jaar vragen rezen over subsidie aan een jongerenproject.

Utrecht geeft jaarlijks ongeveer 147 miljoen euro uit aan subsidies en nog eens tientallen miljoenen aan andere bijdragen.

Juiste mensen

De commissie concludeert dat er ''een cultuur bestaat waarbij het gaat om de juiste mensen kennen'' om subsidie te krijgen. Er is dan ook sprake van een ongelijke situatie. Projecten krijgen verschillende bedragen voor hetzelfde werk en dezelfde doelen.

Kleine en nieuwe organisaties komen er moeilijk tussen, in vergelijking met grote organisaties die allang een band hebben met de gemeente. In sommige gevallen beslist al 17 jaar dezelfde ambtenaar.