DEN HAAG/UTRECHT - Op het spoor bij Utrecht zijn woensdag bijna weer twee treinen tegen elkaar gebotst.

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) heeft dat woensdagavond aan de Tweede Kamer gemeld.

“Vanavond ben ik geïnformeerd dat de problemen van vandaag op station Utrecht waarschijnlijk zijn veroorzaakt door een roodlichtpassage”, zo schrijft ze in de brief.

Een stoptrein is waarschijnlijk door een rood sein gereden en heeft daarna een wissel kapotgereden die openstond voor een werktrein die vanaf de andere kant naderde. ''Door een noodremming heeft dit gelukkig niet tot een botsing geleid´´, aldus het ministerie.

Gestremd

Door het incident was het treinverkeer op station Utrecht Centraal op een aantal sporen gestremd tussen 16.00 en 17.30 uur. De minister meldde het incident aan de Kamer omdat het ''grote gelijkenis heeft met hetgeen zaterdag gebeurd is''.

Prorail is een onderzoek begonnen naar de bijna treinbotsing. ''We praten nu eerst met de machinist van de stoptrein om te kijken of er door rood is gereden'', aldus de woordvoerder. ''Een van de andere mogelijkheden van dit incident is een technische storing.''

''Dit is heel vervelend en kunnen we niet hebben'', zei de woordvoerder verder.

Amsterdam

Zaterdag raakten 117 mensen gewond, van wie 42 ernstig, door een hevige botsing tussen een stoptrein en een intercity tussen de stations Amsterdam Centraal en Sloterdijk. Een vrouw stierf later aan haar verwondingen. Woensdag lagen nog acht gewonden in het ziekenhuis. Bij dat ongeluk is een van de treinen ook door rood gereden.

Veiligheidssysteem

Het sein in Amsterdam was niet voorzien van het veiligheidssysteem ATB-verbeterde versie, dat ook treinen met een snelheid lager dan 40 kilometer per uur laat stoppen. Wat de situatie bij het sein in Utrecht is, heeft de minister niet bekendgemaakt.

Naar aanleiding van het ongeval van zaterdag heeft de minister Prorail gevraagd op korte termijn met ''correctieve maatregelen'' te komen.

De spoorsector is al langer bezig met maatregelen om het aantal roodlichtpassages terug te dringen. In 2006 gebeurde het 287 keer dat een trein een rood sein passeerde, vorig jaar was dat nog 157 keer.

Rover

Het nieuwe beveiligingssysteem voor treinen moet wat Rover betreft snel worden ingevoerd. ''Dit incident benadrukt dat nog maar eens'', zei een woordvoerder van de reizigersorganisatie donderdag naar aanleiding van de bijna treinbotsing in Utrecht van woensdag.

''Er moet nu toch echt wat gebeuren.''