AMSTERDAM - Het Nationaal Comité 4 en 5 mei is verbijsterd door de kritiek van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) op een gedicht dat tijdens de dodenherdenking op de Dam in Amsterdam wordt voorgedragen.

Het gedicht van de 15-jarige scholier Auke de Leeuw gaat over de 'foute keuze' van zijn oudoom, die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog aansloot bij de Waffen-SS.

Volgens het CIDI wordt de SS'er daarmee op eenzelfde niveau gezet als de echte slachtoffers van het nazibewind, terwijl veel SS'ers bloed aan hun handen hebben.

CIDI-directeur Ronny Naftaniel vindt het niet passend om juist tijdens de dodenherdenking de gevolgen van de verkeerde keuze gelijk te stellen aan de dood van verzetshelden, Joden en andere slachtoffers van het naziregime.

Dat is ''een belediging naar allen die als daadwerkelijk slachtoffer het leven lieten'', schrijft Naftaniel in een brief aan directeur Nine Nooter van het Natonaal Comité 4 en 5 mei, dat de jaarlijkse dodenherdenking organiseert.

Telleurstellend

Nooter reageerde woensdagavond verrast en noemde het teleurstellend dat ze de kritiek van het CIDI via de media moest vernemen.

Ook is ze geschokt dat het CIDI het gedicht van de jongen ''niet goed heeft gelezen en niet goed heeft begrepen'', alsof hij een pleidooi houdt om daders te herdenken. ''Hoe fout kun je een kind begrijpen'', zei Nooter.

De Leeuw vindt het belangrijk dat mensen de geschiedenis beter kennen. Hij brengt volgens Nooter juist een dilemma onder woorden door te beschrijven hoe er binnen een gezin goede en foute keuzes zijn gemaakt. Vier kinderen in het gezin van de oudoom zaten in het verzet en hebben waarschijnlijk levens gered, één kind trok naar het Oostfront, aldus Nooter.

Daders

Vooral de slachtoffers moeten op 4 mei worden herdacht, niet de daders, aldus Naftaniel. Hij waarschuwt voor een hellend vlak waarop het ook mogelijk zal zijn ''om Eichmann ooit als slachtoffer te herdenken''. Die opmerking ''schokt mij'', zei Nooter. Adolf Eichmann was een van de belangrijkste organisatoren van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Nooter wil met het CIDI in gesprek. Wat haar betreft, leest De Leeuw zijn gedicht gewoon voor op de Dam. Dat is ook de prijs die hij met zijn gedicht heeft gewonnen.